Obavijesti Pretražite Navigacija
Oglasio se i Vučić

Plenković poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je u Osijeku poručio Srbiji kako je vrijeme da stane s provokacijama i smiri tenzije, naglasivši da Hrvatska neće dopustiti Srbiji da pomoću zakona o nadležnosti srbijanskih državnih tijela za procesuiranje ratnih zločina, njihovo tužiteljstvo i sudovi procesuiraju hrvatske državljane za kaznena djela na teritoriju Republike Hrvatske.

Na predstavljanju kandidata HDZ-a za 4. izbornu jedinicu Plenković je istaknuo kako je vrijeme da se Srbija suoči s vlastitom nedavnom prošlošču i činjenicom da se rat nije vodio na teritoriju Srbije, a da sporni srbijanski zakon predstavlja "hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u međunarodnom kaznenom pravu".
"Kada sam ovu situaciju tumačio kolegicama i kolegama u Europskom parlamentu, rekao sam - zamislite da Rusija na takav način proširi jurisdikciju na Ukrajinu, i nisu im trebala dodatna tumačenja", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavila Europska komisija I ove godine među najboljima u Europi: Većina kupališta u Hrvatskoj dobila ocjenu izvrstan Prosvjed u Beogradu Žestoki prosvjedi VIDEO Srbija se digla na noge, Vučićevi zaštitari maltretirali ljude: "Nismo ovce da nas drže u toru"

Dodao je da za razliku od bivše SDP-ove Vlade koja nije napravila ništa kada su se definirala mjerila poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnom procesu Srbije Europskoj uniji, HDZ želi jasno poručiti javnosti kako kvalitetno i angažirano štiti hrvatske nacionalne interese, i vodi računa o pravnoj sigurnosti hrvatskih građana, a posebice hrvatskih branitelja.

Vučić: više nećemo odgovarati na izjave hrvatskih dužnosnika

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće "maksimalno suzdržavati" od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika, a da će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjedskih odnosa, uz očuvanje integriteta i suvereniteta cijele države.

"Od danas će se ministri maksimalno suzdržavati od reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske i od hrvatskih dužnosnika, ne zato što su oni veliki, a mi slabi ili zato što se mi njih bojimo već zato što hoćemo da prestanu s politikom kojom žele Hrvatsku i Srbiju predstaviti kao dvije nedorasle i nezrele države koje igraju ping-pong", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Srbijanski premijer započeo je konferenciju citirajući ocjene hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača kako Vučićeve izjave o ustaškim zločinima poput "vađenja očiju" i "sječenja očiju i noseva" nisu metafore kojima se grade dobrosusjedski odnosi.

"To nisu nikakve metafore, na žalost, volio bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale u vrijeme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica", objasnio je Vučić.

Srbijanski premijer je naglasio kako mu je "žao što se dužnosnici iz Hrvatske neće odreći te vrste fašističke prošlosti koja je iskazana u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obilježili".

"Ne tražimo da kažu da je to bio genocid - iako je, već samo da izraze sućut i kajanje obiteljima žrtava, a ne da u svojim izjavama osuđuju unuke žrtava, a veličaju djedove krvnike", rekao je Vučić.

"Neka nastave vrijeđati, time će govoriti više o sebi nego o nama. A mi ćemo nastaviti graditi svoju ekonomiju kako bi im se suprotstavili najboljim rezultatima", rekao je srbijanski premijer na tiskovnoj konferenciji.

"Svaku našu pobjedu, uspjeh i rast oni doživljavaju kao vlastiti poraz", rekao je Vučić dodajući da Hrvatsku smeta da će Srbija, s obzirom na veći rast od Hrvatske, u budućnosti brže napredovati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene