Kontroverzni austrijski pisac Peter Handke u Stokholmu je primio Nobelovu nagradu za književnost. Handke je čovjek koji je zdušno podržavao režim Slobodana Miloševića i uz to negira da se u Srebrenici dogodio genocid, pa se zbog nagrade pobunilo više zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Galerija Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) +0 Peter Handke 2006. (Foto: Dnevnik.hr)

Najveće moguće priznanje za jednog pisca, Švedska akademija dodijelila je Peteru Handkeu. Prije samo pet godina, Handke je ovu nagradu opisao kao lažnu i predložio da je ukinu.

Vezani članci Aleksandar Vučić Koliko brzo će Srbija u EU? Vučić ne dijeli mišljenje s ministricom: ''Uvijek sam bio realist'' Aleksandar Vulin Vulin protiv ulaska Kosova u NATO: "To bi otvorilo mogućnost da bombardiraju Srbiju"

Ususret dodjeli nagrade, Handke je ovih dana ljutito odgovarao novinarima koji su ga ispitivali što danas misli o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i genocidu u Srebrenici gdje je ubijeno osam tisuća muslimana.

"Draži mi je toaletni papir, anonimno pismo s toaletnim papirom, od vaših praznih i neukih pitanja", tako je Handke odgovorio na pitanje zašto u svojim knjigama nije prihvatio činjenice o događajima u Srenrenici i o ratovima na području bivše Jugoslavije.

Protiv dodjele nagrade Handkeu prosvjedovalo se u BiH, kao i u Stockholmu.

"Danas je dan kad mi majke doživljavamo ponovni genocid koje smo doživjele 95. godine", kaže Munira Subašić iz Udruge Majke Srebrenice.

"Handke nas naziva Srbima islamske vjere. U jednoj od knjiga za koje je dobio Nobelovu nagradu je napisao da bosanski Muslimani i nisu baš narod", kaže Emir Suljagić, preživjeli iz Srebrenice.

Handke je javno podržavao Slobodana Miloševića i održao kratak govor na njegovom sprovodu, a Srbiju je opisao kao žrtvu rata. Dodjelu nagrade zbog svega su bojkotirale Hrvatska, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina te Turska.

"Nobel je postao institucija koja djeluje na potpuno ideološki i politički način", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodjelu nagrade Handkeu pozdravili su jedino u Srbiji i njegovoj Austriji gdje su neuspješno pokušali odvojiti njegov književni rad od političkih stavova.

Vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih naroda vratila je ovo priznanje u znak prosvjeda protiv uručenja Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Govorila je večeras na prosvjedu u Stockholmu, prisjetivši se rata na Balkanu o kojem je izvještavala o zločinima koji su se događali, prenosi Al Jazeera.

"Dokle god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala“, kazala je.

"Tko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivnju", izjavila je na prosvjedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju