Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi protiv Handkea

Čovjeku koji je podržao Miloševića i negirao genocid u Srebrenici uručena Nobelova nagrada: "Doživljavamo isto što i 1995."

Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr)
Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Peter Handke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) Sporni nobelovac Handke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Peter Handke 2006. (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Kontroverzni austrijski pisac Peter Handke u Stokholmu je primio Nobelovu nagradu za književnost. Handke je čovjek koji je zdušno podržavao režim Slobodana Miloševića i uz to negira da se u Srebrenici dogodio genocid, pa se zbog nagrade pobunilo više zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Najveće moguće priznanje za jednog pisca, Švedska akademija dodijelila je Peteru Handkeu. Prije samo pet godina, Handke je ovu nagradu opisao kao lažnu i predložio da je ukinu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

Ususret dodjeli nagrade, Handke je ovih dana ljutito odgovarao novinarima koji su ga ispitivali što danas misli o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i genocidu u Srebrenici gdje je ubijeno osam tisuća muslimana.

"Draži mi je toaletni papir, anonimno pismo s toaletnim papirom, od vaših praznih i neukih pitanja", tako je Handke odgovorio na pitanje zašto u svojim knjigama nije prihvatio činjenice o događajima u Srenrenici i o ratovima na području bivše Jugoslavije.

Protiv dodjele nagrade Handkeu prosvjedovalo se u BiH, kao i u Stockholmu.

"Danas je dan kad mi majke doživljavamo ponovni genocid koje smo doživjele 95. godine", kaže Munira Subašić iz Udruge Majke Srebrenice.

"Handke nas naziva Srbima islamske vjere. U jednoj od knjiga za koje je dobio Nobelovu nagradu je napisao da bosanski Muslimani i nisu baš narod", kaže Emir Suljagić, preživjeli iz Srebrenice.

Handke je javno podržavao Slobodana Miloševića i održao kratak govor na njegovom sprovodu, a Srbiju je opisao kao žrtvu rata. Dodjelu nagrade zbog svega su bojkotirale Hrvatska, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina te Turska.

"Nobel je postao institucija koja djeluje na potpuno ideološki i politički način", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodjelu nagrade Handkeu pozdravili su jedino u Srbiji i njegovoj Austriji gdje su neuspješno pokušali odvojiti njegov književni rad od političkih stavova.

Vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Švedska doktorica i novinarka Christina Doctare koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih naroda vratila je ovo priznanje u znak prosvjeda protiv uručenja Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Govorila je večeras na prosvjedu u Stockholmu, prisjetivši se rata na Balkanu o kojem je izvještavala o zločinima koji su se događali, prenosi Al Jazeera.

"Dokle god živim, svjedočit ću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala“, kazala je.

"Tko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivnju", izjavila je na prosvjedu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene