Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet država protivi se dodjeli

I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade čovjeku koji je podržao Slobodana Miloševića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić neće u utorak sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića, objavio je MVEP u ponedjeljak navečer. Dodjelu nagrade bojkotiraju i Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina te Turska.

Ministarstvo poslova Hrvatske na Twitteru je objavilo da hrvatski veleposlanik neće biti na dodjeli nagrade "osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".

Pročitajte i ovo Dodijeljene Nobelove nagrade Odano priznanje Dodijeljene Nobelove nagrade: Djeca zatočene iranske aktivistkinje za ljudska prava pročitala njezin govor Narges Mohammadi, iranska aktivistica Iz zatvora Iranska aktivistica iz zatvora prokrijumčarila pismo te objavila: "Zalagat ću se za slobodu i jednakost čak i ako me to bude stajalo života"

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.

Hrvatska je peta država, nakon Albanije, Kosova, Turske te Bosne i Hercegovine, koja je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli.

Handke odbio govoriti o podršci Miloševiću

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio je veleposlanstvo zemlje u Švedskoj da nitko u ime te države ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom spisatelju Peteru Handkeu, čime se BiH pridružila zemljama koje bojkotiraju događaj jer je Handke podupirao velikosrpsku politiku i zagovarao potporu režimu Slobodana Miloševića.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime veleposlanstva BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj, kako ga citira portal Klix.

Handkeu će se u utorak formalno predati nagrada u visini 9 milijuna kruna (935.000 dolara), prije održavanja tradicionalnog prijma kasnije tijekom dana. Na svečanost i na prijam pozvani su svi veleposlanici u Švedskoj.

Sam Handke u petak je na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene