Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski krenuo je na dugi put kako bi dobio pomoć za svoju zemlju, a u Londonu bi se trebao susresti i s britanskim kraljem Chaerlesom III.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u srijedu Veliku Britaniju gdje mu je obećano da će ukrajinskim pilotima biti omogućena obuka na NATO-ovim borbenim zrakoplovima, što je velik simboličan korak u zapadnoj potpori Kijevu.

London je bio prva postaja njegova tek drugog putovanja u inozemstvo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Europski diplomat rekao je da će Zelenski u četvrtak posjetiti Bruxelles gdje će se održati samit EU-a.

"Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je među prvima koji su priskočili Ukrajini u pomoć. A danas sam ja u Londonu kako bih osobno zahvalio britanskom narodu na njegovoj potpori i premijeru Rishiju Sunaku na njegovu vodstvu", objavio je Zelenski na društvenim medijima, ispod fotografije s britanskim premijerom na zračnoj luci Stansted.

Zelenski bi se trebao sastati i s britanskim kraljem Charles III., obratiti britanskom parlamentu i posjetiti ukrajinske vojnike na obuci u Britaniji.

"Posjet Ujedinjenom Kraljevstvu predsjednika Zelenskog dokaz je hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje i dokaz neraskidiva prijateljstva između naših dviju zemalja", priopćio je Sunak.

Ilustracija Ukrajinci će slaviti Božić od 25. prosinca: "Ova je odluka primjerena zahtjevima našeg vremena i javnog mnijenja"

Sunakov ured najavio je dodatne sankcije Rusiji te planove da se ubrza slanje vojne opreme Kijevu.

Ukrajinske zračne snage i marinci bit će prvi put uključeni u britanski program obuke.

"Obuka će osigurati da piloti mogu letjeti na sofisticiranim borbenim zrakoplovima NATO-ovog standarda u budućnosti", navodi se u priopćenju.

To je važan korak u zapadnoj potpori Ukrajini jer se zapadne države za sada suzdržavaju od slanja borbenih zrakoplova i drugog oružja koje može gađati duboko u ruski teritorij.

Nije poznato kada će se obuka održati, a britanski dužnosnici rekli su da poduka pilota za upravljanje britanskim zrakoplovima traje godinama.

No prvo obećanje u tom smislu znak je potpore dugoročnim sigurnosnim odnosima s Kijevom i moglo bi otvoriti put slanju savezničkih zrakoplova.

Oleksij Reznikov Smijenjen ministar obrane Ukrajine - poznato i tko će ga zamijeniti

Britanija je prošli mjesec prva na Zapadu obećala Kijevu tenkove. Ponudila ih je samo 14, no u roku od dva tjedna SAD i drugi europski saveznici obećali su još desetke, okončavši dugotrajnu raspravu o tom pitanju.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli mjesec da Washington neće slati američke zrakoplove F-16 Ukrajini, a britanski dužnosnici rekli su da je za britanske zrakoplove potrebna preduga obuka da bi sada bili korisni. No Francuska i Poljska ostavile su otvorenom mogućnost slanja zrakoplova u sklopu zajedničke savezničke odluke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju