Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Šef Wagnera pozvao Zelenskog na zračni dvoboj: "Ako pobijediš, uzimaš Bahmut, a ako ne, napredovat ćemo sve do Dnipra"

Bahmut
Bahmut Foto: Afp
Europska unija priprema dolazak Volodimira Zelenskog u Bruxelles na samit u Bruxelles. Tenk Leopard 2 koji je Kanada poslala Ukrajini stigao u Poljsku. Smijenjen ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Rekao je da mu nije ponuđen novi posao u ukrajinskoj vladi.

 

  • Europska unija priprema dolazak Volodimira Zelenskog u Bruxelles
  • Tenk Leopard 2 koji je Kanada poslala Ukrajini stigao u Poljsku
  • Smijenjen ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov
  • Švicarski mediji: patrijarh Kiril je radio za KGB
  • Prigožin iz kokpita pozvao Zelenskija na zračni dvoboj

Tijek događaja možete pratiti u nastavku: 

17:21 Osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner Evgenij Prigožin u ponedjeljak je objavio video sebe u kokpitu vojnog zrakoplova, izazivajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na zračni dvoboj.

Video je objavila Prigožinova press služba, a navodi se da je snimljen u bombarderu Su-24 kojim upravlja Wagner.

"Volodimire Oleksandroviču (Zelenski), sletjeli smo. Bombardirali smo Bahmut", poručuje Prigožin u kratkom videozapisu. "Sutra ću letjeti MiG-om-29. Ako želiš, nađemo se na nebu. Ako pobijediš, uzimaš Artjomovsk (Bahmut), a ako ne, napredovat ćemo sve do Dnipra", dodao je.

13:38 Europska unija priprema dolazak Volodimira Zelenskog na samit koji će se sljedeći tjedan održati u Bruxellesu. Očekuje se da će se ukrajinski predsjednik obratiti Europskom parlamentu, izvijestio je Financial Times.

Bahmut Volodimir Zelenski i Ursula von der Leyen (Foto: Afp)

12:41 Norveški premijer Jonas Gahr Støre je na konferenciji za medije nakon sastanka s vođama oporbenih straka rekao da bi Norveška Ukrajini mogla poslati 6,82 milijardi eura. Novac bi Ukrajini trebao stići u periodu od pet godina.

"Cilj nam je u parlamentu postići zajednički dogovor", rekao je premijer.

Pola pomoći koja će biti poslana ove godine će financirati ukrajinsku vojsku, a druga će polovica biti iskorištena za humanitarne potrebe. To bi se tijekom godina moglo mijenjati.

Kanadski tenk stigao u Poljsku

Bahmut Njemački tenk Leopard 2 (Foto: Afp)

10:27 Kanadska ministrica obrane Anita Anand objavila je sliku prvog tenka Leopard koji je poslan Ukrajini, a koji je stigao u Poljsku..

"Prvi kanadski tenk Leopard 2 koji smo donirali Ukrajini je stigao u Poljsku. S našim saveznicima ćemo obučavati oružane snage Ukrajine u korištenju ove opreme", na Twitteru je objavila Anand.

10:23 U crnomorskoj luci Odesi još se uvijek radi na vraćanju električne energije nakon požara koji je stotine tisuća stanovnika ostavio bez struje, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ovo je jedan od mnogih nestanaka struje otkad su Rusi u listopadu prošle godine počeli napadati energetsku infrastrukture.

Zelenski nije kazao do kad će trajati popravci, ali su ukrajinski dužnosnici ranije rekli da bi mogli potrajati tjednima, a dotad će skoro 500.000 ljudi biti bez struje.

Pročitajte i ovo Trenuci potresa PRIZORI UŽASA VIDEO Ovo su stravični trenuci potresa: Zgrade se urušavaju kao kula od karata

9:44 Smijenjeni ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, kojeg je na tom mjestu zamijenio dosadašnji ravnatelj vojne obavještajne agencije Kirilo Budanov, demantirao je tvrdnju da mu je ponuđen novi posao u vladi.

Bivši ministar je za Fakty News rekao da mu ni predsjednik Volodimir Zelenski ni premijer Denis Šmihal nisu ponudili nikakav posao.

Pročitajte i ovo Sava, Duvan i Viking Procurila snimka Sava i Dunav, srpski dobrovoljci bore se na strani Rusa: "Oni razumiju da je ovo i rat za Kosovo"

9:15 Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, radio je za sovjetske obavještajne službe tijekom boravka u Švicarskoj 1970-ih, pišu u ponedjeljak švicarski mediji, pozivajući se na arhive s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema dnevnim novinama Le Matin Dimanche i Sonntagszeitung, dosje koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio dio KGB-a, vanjske obavještajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza. Dva su medija uspjela pregledati dosje u švicarskom saveznom arhivu.

Početkom 1970-ih, patrijarh, koji gorljivo podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi kako bi službeno predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom vijeću crkava. Misija Kirila, čije je kodno ime bilo "Mihajlov", bila je utjecati na to vijeće.

Cilj Sovjeta tada je bio natjerati ženevsku instituciju da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u SSSR-u, podsjećaju dnevne novine.

Što se u Ukrajini događalo jučer, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene