Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će formirati vladu?

Izborni pobjednik pozvao Sancheza da ne blokira Španjolsku: "Premijer treba biti onaj tko je osvojio najviše glasova"

Alberto Núñez Feijóo
Alberto Núñez Feijóo Foto: Afp
Čelnik španjolske oporbene konzervativne stranke Alberto Núñez Feijóo proglasio je pobjedu na prijevremenim izborima, ali bez rezultata koji mu je trebao. Čak i uz potporu krajnje desnice, njegova Narodna stranka (PP) nije osvojila većinu u parlamentu.

Vođa konzervativne Narodne stranke Alberto Núñez Feijóo koja je u nedjelju na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova, no nedovoljno za formiranje vlade, pozvao je ostale političke stranke i aktualnog premijera Pedra Sancheza da ne blokiraju Španjolsku nego mu dopuste sastavljanje manjinske Vlade.

Kao što se očekivalo, niti jedna od glavnih španjolskih stranaka nije osigurala vladajuću većinu. S 99 posto prebrojanih glasova, Narodna stranka je imala 136 mjesta, socijalisti 122, krajnje desni Vox 33, a ljevičarski Sumar 31.

Narodna stranka osvojila je 136 zastupnika u parlamentu sa 350 mjesta, no niti u potencijalnoj koaliciji s desnim Voxom ne može doći do 176 zastupnika koliko je potrebno za sastavljanje Vlade.

Pročitajte i ovo Požari u Grčkoj - 4 pakao u Grčkoj VIDEO Vatrena apokalipsa guta grčke otoke, vatrogasci nemoćni: "Ljudi bježe doslovno samo u kupaćima"

"Premijer treba biti onaj tko je osvojio najviše glasova i zastupničkih mjesta", poručio je 61-godišnji Feijoo iz sjedišta stranke u Madridu gdje je u nedjelju navečer proslavio izborni rezultat. "Blokada nimalo neće koristiti Španjolskoj", istaknuo je.

Španjolski web portal, El Español, napisao je da unatoč pobjedi PP-a Pedro Sánchez još uvijek ima šanse formirati Vladu. Također bi mu trebala potpora tvrdolinijaške stranke koja se zalaže za neovisnost, Zajedno za Kataloniju (Junts), koja ga, čini se, nije voljna podržati, piše BBC. 

To je stranka bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. nakon organiziranja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije

Sanchez odbija ideju o organiziranju dogovorenog referenduma o neovisnosti Katalonije, bogate autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, ističući da je takvo glasanje suprotno španjolskom ustavu i ranijoj odluci Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Gužve na Lučkom - 4 Gust promet Gužve nakon udarnog turističkog vikenda: Prema Lučkom nastala kilometarska kolona

Vox ostaje treća najveća stranka, s potporom tri milijuna od 37 milijuna španjolskih birača, ali ne značajno ispred Sumara i s velikim padom u broju mjesta.

Odaziv od 70 posto veći je nego u studenom 2019., unatoč ljetnim vrućinama. Tome je djelomično pridonijelo gotovo 2,5 milijuna glasova putem pošte. 

Glasanje o Vladi počinje idući mjesec u parlamentu. Ako se stranke ne dogovore, Španjolci će ponovo na izbore.


 

 

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene