Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba nezadovoljna

Malenica: "Zakonom o izbornim jedinicima ispunjeni zahtjevi Ustavnog suda"

Ivan Malenica
Ivan Malenica Foto: Damjan Tadic/Cropix
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su Zakonom o izbornim jedinicama ispunili zahtjeve Ustavnog suda po kojima svaki glas treba vrijediti jednako, dok je oporba upozoravala da je izrada zakona bila netransparentna.

Tijekom brojnih replika zastupnika na prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako su u potpunosti ispunili ono što je Ustavni sud tražio, odnosno da svaki glas jednako vrijedi. 

Malenica je poručio i da se prijedlogom Zakona išlo u minimalne korekcije, te da izborna pravila ostaju ista.

Više puta je na upite HDZ-ovih zastupnika pojasnio da dvije trećine birača ostaje u istim izbornim jedinicama dok će samo njih 22 posto promijeniti izborne jedinice. Također, poštovana je i preporuka Ustavnog suda da se koliko je to moguće prate granice administrativnih jedinica.

Napomenuo je i da se prvi put uvodi nadzor nad praćenjem eventualnih promjena u broju birača o kojima će nadležno ministarstvo obavještavati Vladu i Hrvatski sabor, te će se u slučaju da odstupanja prijeđu pet posto reagirati kroz izmjene propisa.

Oporba je za razliku od vladajućih tijekom rasprave upozoravala da prijedlogom zakona nije ispoštovan nalog Ustavnog suda, da je izrada izbornog zakona bila netransparentna i provedena bez ikakvih konzultacija sa stručnom javnošću, što je u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije.

Sačić: Zašto je u Registru birača gotovo pola milijuna birača više nego što ima punoljetnih stanovnika

Željka Sačića (Hrvatski suverenisti) zanimalo je zašto je u Registru birača gotovo pola milijuna birača više nego što ima punoljetnih stanovnika, a Malenica je odgovorio da je taj Registar kriterij za izračun veličine izbornih jedinica koji se ažurira temeljem evidencije prebivališta koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova. "Kada dođe dan izbora glasaju birači a ne stanovnici", rekao je.

Uršu Raukar Gamulin (Možemo!) zanimalo je kako su se pri izradi zakona držali preporuka Venecijanske komisije kada u izradi zakona nisu uključili neovisne stručnjake i predstavnike oporbenih stranaka.

Malenica joj je odgovorio kako ih oporba optužuje za manipulaciju i izborni inženjering a kada bi se glasovi od prije četiri godine pretočili u nove izborne jedinice Možemo! dobiva isti broj mandata, a SDP dva mandata više.

"Mi smo manipulirali, mi smo autokrati, mi smo prilagodili izborni sustav da HDZ dobije 90 mandata slijedeće izbore", rekao je sarkastično Malenica.

SDP-ovu Barbaru Antolić Vuporu zanimalo je mogu li se izborna pravila mijenjati manje od godinu dana prije izbora. Malenica joj je odgovorio kako se izborna pravila znaju godinu dana prije izbora. No, podsjetio je da je 2014. predsjednik SDP-a Peđa Grbin bio predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kada su utvrđena odstupanja i do 15 posto.

Tada je, kazao je, Grbin novinarima odgovorio da godinu dana prije izbora neće ići u velike izmjene zakona već u minimalne korekcije da svaki glas jednako vrijedi. Također, podsjetio je i da je SDP tada odbio i prijedlog Gonga da se zemlja podjeli na šest izbornih jedinica.

"Isti ljudi koji su sada u Saboru (Grbin i Bauk) koji sada promoviraju model šest izbornih jedinica, tada su u saborskoj raspravi odbili prijedlog Dragutina Lesara i Gonga o šest izbornih jedinica", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene