Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rotirajuće predsjedništvo

Smjena na čelu Vijeća Europske unije: Sanchez doputovao u Kijev

Pedro Sanchez stigao u Kijev
Pedro Sanchez stigao u Kijev Foto: HANDOUT / SPAIN'S PRIME MINISTER'S OFFICE
S prvim danom srpnja dolazi do uobičajeno smjene na čelu Vijeća EU-a, Španjolska preuzima rotirajuće predsjedništvo od Švedske, a premijer Pedro Sanchez prvi dan predsjedanja doputovao je u Kijev kako bi pokazao nepokolebljivu potporu EU-a Ukrajini.

Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je da je u subotu ujutro doputovao u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prvog dana predsjedanja njegove zemlje Europskom unijom.

Treći je to posjet Pedra Sancheza od početka ruske agresije na Ukrajinu. "Već u Kijevu. Želio sam da prvi čin španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije bude u Ukrajini" s Volodimirom Zelenskijem, napisao je Sanchez na Twitteru, poručivši da će prenijeti "svu solidarnost Europe".

"Nastavit ćemo pomagati ukrajinskom narodu dok se mir ne vrati u Europu", dodao je Sanchez. On je najavio svoj posjet u četvrtak tijekom samita EU-a, rekavši da mu je cilj pokazati "nepokolebljivu potporu" EU-a Kijevu u njegovoj borbi protiv ruske invazije.

Ukrajina je prije godinu dana dobila status kandidata za članstvo u EU i nada se da će ove godine započeti službene pregovore o koracima koje će zemlja morati poduzeti kako bi povećala svoje šanse za pridruživanje EU.

Španjolsko predsjedništvo je zadnje puno predsjedništvo prije europskih izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja sljedeće godine za vrijeme belgijskog predsjedništva.

Sanchez je inače usred predizborne kampanje, a to znači da će njegova vlada započeti ovo predsjedanje, ali nije sigurno da će ga i završiti s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore.

Tri tjedna nakon preuzimanja predsjedništva Španjolci će izići na izvanredne parlamentarne izbore, a Sanchez je poručio da ti izbori neće poremetiti predstojeće predsjedanje.

Sanchez je sazvao izvanredne izbore za 23. srpnja nakon što je njegova Socijalistička radnička stranka (PSOE) doživjela težak poraz na lokalnim izborima prošli mjesec. Ovo je druga Sanchezova vlada, koji je premijer od 2018. godine. Sanchez je ocijenio da sada ima veće izglede nego da čeka redovite izbore u prosincu.

On je u predizbornom raspoloženju i stoga je po dolasku na ovotjedni samit u Bruxellesu i bez pitanja novinara počeo govoriti o uspjesima svoje vlade.

"Otvaramo radna mjesta kao nikada prije te snižavamo i kontroliramo cijene kao nitko drugi u Europi. U iznimno složenim i teškim okolnostima, španjolsko gospodarstvo raste najbrže u Europi”, nabrajao je Sanchez.

Pedro Sanchez stigao u Kijev Pedro Sanchez (Foto: Afp)

Sanchez je sredinom lipnja u Madridu predstavio program španjolskog predsjedanja u kojem su četiri prioriteta: povratak industrije u Europu, zelena tranzicija, jačanje socijalne pravde i jedinstvo EU-a.

“Promicat ćemo reindustrijalizaciju i digitalizaciju Europe. Napravit ćemo odlučujući napredak u ekološkoj tranziciji. Učinit ćemo ekonomiju prosperitetnijom, ali i pravednijom i ojačat ćemo europsko jedinstvo novim alatima i novim sporazumima”, poručio je Sanchez.

Osim četiri prioriteta, Sanchez je rekao da će Španjolska nastojati do kraja godine zaključiti zakonodavni proces o novom paktu o migracijama i azilu, reformi tržišta energije, o novim fiskalnim pravilima te ustrajati na potpori Ukrajini, koja se bori protiv ruske agresije.

Španjolsko predsjedništvo najavljuje da će raditi na privlačenju novih kompanija u Europu u kontekstu geopolitičkih, tehnoloških i ekoloških promjena koje vidi kao priliku za smanjenje pretjerane ovisnosti EU-a o trećim zemljama u područjima poput energije, zdravlja, digitalne tehnologije, hrane.

Sanchez je najavio da će nastojati uspostaviti minimalne standarde korporativnih poreza u EU-u kako bi velike multinacinalne kompanije plaćale pravedan porez, naročito u digitalnom sektoru, i boriti se protiv utaje poreza i korištenja fiktivnih tvrtki.

Predsjedništvo će također nastojati jačati veze s Latinskom Amerikom, koju su Španjolci kolonizirali u 15. stoljeću i gdje danas većina stanovništva govori španjolski.

Sanchez je inače dvije godine proveo u Bosni i Hercegovini, od 1997. do 1999. u kabinetu tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, bivšeg španjolskog ministra vanjskih poslova.

Sanchezov suparnik i favorit na predstojećim izborima Alberto Núñez Feijóo, šef Narodne stranke koja pripada desnom centru, optužuje sadašnjeg premijera da je odbio s njim koordinirati pripreme za ovo rotirajuće predsjedništvo.

Núñez-Feijóo je rekao da je formirao predsjednički tim u sjeni sastavljen od jednog bivšeg europskog povjerenika i niza bivših ministara i veleposlanika, koji će biti spremni za preuzimanje posla predsjedanja ako on naslijedi Sancheza.

Čelnik Narodne stranke rekao je da će prioriteti njegova predsjedništva Vijećem EU-a ako pobijedi na izborima biti dovršetak posla na zakonima o migracijama i azilu te zaključivanje sporazuma o trgovini s Meksikom, Čileom i zemljama Mercosura, političkog i ekonomskog bloka koji okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Sa španjolskim predsjedništvom počinje i novi predsjednički trio, u kojem su još Belgija koja će predsjedavati u prvoj polovici i Mađarska u drugoj polovici sljedeće godine. Trio definira dugoročne ciljeve i priprema zajednički program u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti u razdoblju od 18 mjeseci.

Ovo je peto predsjedanje Španjolske koja je članicom postala 1986. Prvi put je predsjedala 1989. zatim 1995., 2002 i 2010.

Pročitajte i ovo Bankomat Prešutno prekoračenje Banke poslale važnu obavijest građanima: Oglasio se i HNB

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi Zakon na snazi Više nema šopinga nedjeljom: Postoje neke iznimke, na snagu stupio novi raspored

U drugoj polovici ove godine, Španjolska će na svom tlu organizirati 21 neformalni sastanak, a svaki od njih u nekom drugom gradu. Predviđen je i sastanak šefova država ili vlada EU-a u listopadu u Granadi.

Španjolska preuzima kormilo od Švedske, koja se može pohvaliti da je pod njezinim vodstvom postignuto više vrlo važnih dogovora o zakonima u više područja. Naročito se ističe dogovor o zajedničkom stajalištu država članica o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, ključnog dijela pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama bezuspješno pregovarale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene