Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav ranog upozorenja

''Stiže ubojita oluja'' - SMS koji spašava živote uskoro i na mobitelima hrvatskih građana

Aktualno Galerija Neven Karas, kordinator za poslove Civilne zaštite Neven Karas, kordinator za poslove Civilne zaštite Foto: DNEVNIK.hr Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Foto: DNEVNIK.hr Stela Stela Foto: DNEVNIK.hr SMS upozorenje - 1 SMS upozorenje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 SMS upozorenje - 2 Galerija 1/10 >>
Na požare, poplave i oluje, poput one razorne prošlotjedne, građani su trebali biti upozoreni SMS-om, no nisu. Nadležni kažu da su sada sve posložili. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Olujno nevrijeme, požari, poplave - u slučaju bilo koje prijetnje na vaše će mobitele stići rano upozorenje. SMS će sadržavati do 160 znakova.

"U svakom slučaju, u prvoj polovici 8. mjeseca sve će biti spremno. Tekst poruke, opasnost o kojoj se obavještava, kao i područje za koje se šalje kreira donositelj odluke", objasnio je koordinator za poslove Civilne zaštite Neven Karas.

Odluku o tome da građane treba upozoriti na opasnost donosit će ovlaštene osobe. Za vremenske nepogode to će biti ravnateljica DHMZ-a, u slučaju terorističke prijetnje glavni ravnatelj policije, a u slučaju požara glavni vatrogasni zapovjednik.

Pročitajte i ovo Božica Milinković Užas na Baniji Nakon potresa i nevrijeme je udarilo na njih: "Dijete vrišti, a suprug hvata oca koji ne čuje. Čupanje, trganje, lom. U šoku smo svi"

"Mi ćemo izvijestiti građane onda kad izbije požar na njihovom području. Odluku o tome na prijedlog županijskog vatrogasnog zapovjednika donosi glavni vatrogasni zapovjednik. Vrlo je važno na vrijeme upozoriti građane na nadolazeću opasnost", rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Pravilnikom je predviđeno da, ako prijeti vojna opasnost, obavijest šalje Glavni stožer Oružanih snaga RH. 

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da se to ranije radilo sustavom sirena, a sada se radi o prilagođavanju novoj kulturi rada. 

"Imali ste nekad zvučno uzbunjivanje za zračni napad, ali s obzirom na to da smo mi članica NATO-a, članica EU-a, naravno da imamo dodatnu sigurnost", kazao je ministar.

Pročitajte i ovo Zbrajaju se štete - 1 Posljedice nevremena Tisuće obitelji na istoku Hrvatske još uvijek su bez struje: ''Kad se to natopilo, plafon je pao kod djece u sobi. Sve je uništeno''

Još pod dojmom nevremena od prije nekoliko dana, građani u Zagrebu kažu da će to biti itekako korisno jer sustav vrijedan oko osam milijuna eura na tu ih oluju nije upozorio.

"Znala bih da ne budem vani ili negdje na nekom opasnom mjestu, sklonila bih se ranije. Ovo me, recimo, iznenadilo, nisam očekivala, nisam pratila", rekla je Stela.

Manda, s druge strane, vjeruje da je dobra ideja, ali: "Kako to kod nas ide, više ne vjerujem ni u što".

Pravilnik o postupku ranog upozoravanja stanovništva trenutačno je u e-savjetovanju i bit će sve do kraja ovog mjeseca pa ako imate kakve svoje ideje, komentare ili prijedloge, možete ih napisati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene