Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da će najavljena uspostava vlasti u Federaciji BiH bez njegove stranke i HDZ 1990. donijeti 'užas'.


Dodao je kako će dva HDZ-a na to odgovoriti samostalnom uspostavom vlasti u županijama u kojima imaju većinu. 'Ovo će donijeti užas u Federaciji BiH. Mi ćemo odmah krenuti s uspostavom vlasti na županijskim razinama. Dakle imat ćemo vlast u županijama na način na koji mi mislimo da to treba napravit', kazao je Čović kako ga u citira sarajevski 'Dnevni avaz'.

Predsjednici dva HDZ-a Čović i Božo Ljubić i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u srijedu su bez uspjeha završili još jedan krug pregovora o postizbornom koaliranju a SDP i SDA su nakon toga najavile kako će zajedno s Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom Radom za boljitak već tijekom dana započeti uspostavu izvršne vlasti u Federaciji BiH tako što će održati konstituirajuću sjednicu Doma naroda federalnog parlamenta.

Vezani članci Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Željko Komšić poručio Macronu: Vaša izjava uznemirila je javnost u BiH Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Parlament Republike Srpske: "Ili se vraćamo na izvorni Daytonski sporazum ili RS donosi novi ustav"

>> Čović i Dodik potvrdili suradnju na sastanku u Sarajevu

Čović je ustvrdio kako zbog toga vlasti na državnoj razini sigurno neće biti. 'Neka gospoda (iz četiri stranke) sada preuzmu odgovornost', kazao je Čović. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je reagirajući na najavu kako će stranke okupljene oko SDP-a same uspostaviti vlast kazao kako takva vlast neće biti priznata kao legitimna te da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s njima neće koalirati na državnoj razini.

Temeljni razlog zbog kojega su propali pregovori dva HDZ-a i bloka okupljenog oko SDP-a je nemogućnost dogovora o raspodjeli ministarskih mjesta namijenjenih Hrvatima na federalnoj i državnoj razini.

SDP je odbacio mogućnost da dva HDZ-a popune sve te pozicije tražeći za sebe po jedno ministarstvo na entitetskoj razini i u Vijeću ministara BiH. Čović je ustvrdio kako stranke okupljene oko SDP-a pokušavaju oduzeti legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda ono što im pripada na temelju izbornih rezultata.

Prema nepotvrđenim informacijama koje u četvrtak prenose mediji, hrvatska ministarska mjesta u vladi Federacije BiH sada će vjerojatno popuniti HSP, NSRzB i SDP a svaka stranka ponudit će po dva ministra-Hrvata. (HIna)