Reporter Dnevnika Nove TV Vlado Boban usporedio je život i perspektive, probleme i troškove u Rusiji, najvećoj zemlji svijeta, i Hrvatskoj. Neke su stvari tamo puno jeftinije.

Galerija


Stari autobusi i jako dobar vozni park. Predivna stara gradska jezgra, a preko mosta nimalo šarmantan industrijski dio. Sve ove različitosti Nižnjeg Novgoroda, grada od 1,5 milijuna stanovnika, IT stručnjak Maxim ne želi mijenjati i kaže da ne bi odselio iz svoga grada.

I dok mladi Hrvati sele zbog posla u Irsku ili Njemačku, Maxim kaže kako mnogi ljudi iz njegova grada odlaze raditi u Moskvu, ali ostaju živjeti u Nižnjem Novgorodu. Rusija za mlade ljude ima prednosti i mane. Minus je definitivno onaj najgori brak - kredit. Maxim s djevojkom živi u stanu od 50 kvadrata koji s režijama plaća 300 eura.

S druge strane, režije su gotovo dvaput povoljnije nego u Hrvatskoj. Maxim je režije za prošli mjesec preračunato platio oko 400 kuna. Zimi su režije oko 500 kuna. Najskuplje su stavke grijanje i struja, kaže on.

Cijene benzina u Rusiji su kao u Hrvatskoj prije 20 godina, oko 4 i pol kune po litri. Rusi se čak i bune jer su cijene benzina narasle za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva za 10 do 15 posto.

Oni koji se najmanje bune za vrijeme prvenstva su ugostitelji, poput Ekatarine. Ona je sa suprugom iznajmila orgoman prostor u centru grada i pretvorila ga u vine bar. Zapošljava dvadesetero ljudi. Ističe kako je i njima teško naći dobrog konobara. Najam za prostor od 400 kvadrata plaćaju, kaže ona, gotovo pet tisuća eura.

Na pitanje je li se Nižnji promijenio otkad se igra Svjetsko prvenstvo kaže da jeto bio dar za grad: "U pola godine su obojili svaku zgradu. Bolje su prometnice, više je cvijeća, drveća". Hrvatska vina još nisu probali i kaže da tek mora otkriti našu vinsku regiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr