Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svjetski sukob preko naših leđa''

Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?"

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: Afp
Samoproglašene republike Donjeck i Luhansk imaju jednako pravo proglasiti neovisnost kao što to ima i Kosovo, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da samoproglašene republike Donjeck i Luhansk imaju jednako pravo proglasiti neovisnost od Ukrajine kao što to ima i Kosovo. Rekao je to na sastanku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom, diplomatom koji je ujedno član beogradske nevladine udruge Forum za međunarodne odnose.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna boji se napada Vulin protiv ulaska Kosova u NATO: "To bi otvorilo mogućnost da bombardiraju Srbiju"

"To što je Vladimir Putin citirao presudu Međunarodnog suda pravde o pitanju Kosova kako bi opravdao to što je Moskva priznala neovisnost ukrajinskih separatističkih regija znači da zapravo prepoznaje Kosovo kao neovisnu državu", rekao je Srećko Đukić, bivši srpski ambasador u Bjelorusiji, za portal Euractiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna o širenju krize Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za EU, ali i BiH i Kosovo: Poslao važnu poruku Srbiji

"On zapravo priznaje neovisnost Kosova i sve što je Kosovo kasnije napravilo zajedno sa svojim simpatizerima. Treba dodati da se Moskva pozvala na kosovski presedan iz 2008. godine, kada su Južna Osetija i Abhazija proglasile neovisnost i kada ih je Moskva isto tako priznala. Moskva je, izgleda, napravila odlučujući korak i time što su priznali Kosovo zasigurno olakšavaju situaciju Zapadu", dodao je Đukić.

Srpski mediji bjesne šokirani izjavom

S obzirom na to da se Putin i u prošlosti pozivao na kosovski primjer kako bi opravdao svoje političke poteze, ova izjava nije šokirala politički svijet. Međutim, srpski su mediji ostali zatečenima ovim stavom i nisu skrivali svoje nezadovoljstvo.

Dok Vučiću bliski Informer donosi naslov "Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo", Blic pak donosi naslovnicu u kojoj se propituje odanost Srba Putinu: "Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog rata zaboravio Srbe i Kosovo".

Telegraf je također oštro kritizirao ovaj stav ruskog predsjednika naslovnicom: "Zar ovako, braćo Rusi? Putin zabio nož u leđa Srbiji: Trampio Kosovo za Donbas". Kurir je, osim oštrog nezadovoljstva, istaknuo da bi se Srbija trebala voditi isključivo "osobnim interesima". Tako su na naslovnici napisali: "Goli interes: Putin svojom interesom štiti interese u Donjecku i Luhansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu".

Kako će ovo utjecati na srpske stavove prema Rusiji, ali i prema potencijalnom pitanju pristupanja Europskoj uniji, tek ćemo vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene