Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Prijem Kosova u NATO bio bi "izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom", ocijenio je u ponedjeljak srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, ustvrdivši kako bi time bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) te povelja Sjevernoatlanskog saveza.


Kosovski parlament prošlog je tjedna, potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu, usvojio rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u.

Kosovo je pod nadzorom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka ratnih sukoba između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga te povlačenja srpske vojske i policije, dok službeni Beograd inzistira na poštivanju Rezolucije 1244 VS UN-a, koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

"Hoćete od Kosova napraviti članicu NATO-a bez ispunjavanja standarda, a mapa puta za NATO je kompliciranija nego za Europsku uniju", upitao je srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u programu provladine komercijalne TV Pink.

''Ako sve to preskočite, vi ih (Kosovo) samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može ne odgovoriti'', rekao je Vulin.

Predsjednik Zoran Milanović - 3 Milanović podržava kandidaturu Ukrajine za EU, ali i BiH i Kosovo: Poslao važnu poruku Srbiji

Ivana Petrović Ivana Petrović o stanju u BiH: "Moguće da je Vučić u godini pred izbore spreman izazvati konflikt na Kosovu i istoku Republike Srpske"

Tada bi, kako je ocijenio, rekli da po 5. članu Povelje NATO-a članica tog saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija. Vulin je rekao da osim toga ne bi bilo drugog razloga da se Kosovo primi u NATO. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju