U Njemačkoj, zemlji u koju se rado ugledamo, inflacija je najveća u proteklih četrdeset godina. Za koji euro jeftiniju košaricu čeka se u redu, ne zato što su Nijemci štedljivi već zato što su cijene eksplodirale. Više donosi novinarka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Galerija Tržnica u Njemačkoj - 1 Tržnica u Njemačkoj - 2 Tržnica u Njemačkoj - 3 +2 Tržnica u Njemačkoj - 4

Velik izbor šarenih domaćih proizvoda na njemačkim tržnicama, ali kupci moraju dobro gledati na kojem će štandu jeftinije proći.

Vezani članci Ilustracija Vrtoglavo poskupljenje na benzinskim pumpama ako Vlada ne intervenira: Ovo su moguće nove cijene Zdravko Marić Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

"Malo više razgledavam, više pazim gdje ima sniženja i štedim na drugim područjima, trenutačno ne izlazimo toliko u restorane", tvrdi Anna Galiano.

Krivac tomu je inflacija. Njemačka je u ožujku zabilježila najveću godišnju inflaciju u 40 godina.

"Otišao sam u mirovinu prije godinu dana i stvarno osjećam stezanje remena. Imam tu sreću da imam ženu koja dobro zarađuje, pa mi nekako ide. Ali tako je, kako je", govori Dieter Zindekl.

Najteže je siromašnijim kućanstvima.

"Vidimo da rastući troškovi hrane posebno utječu na kućanstva s niskim primanjima jer se ne suočavaju samo s rastućim troškovima hrane, već i s troškovima energije, grijanja i to uzrokuje velike probleme svim kućanstvima, a posebno onima s niskim primanjima", objašnjava stručnjakinja za prehrambenu politiku Christiane Seidel.

Lokalna dobrotvorna organizacija za hranu u Frankfurtu nudi kupcima nižu cijenu prehrambenih proizvoda. Za takvu priliku mnogi čekaju u redu.

"Sve više i više ljudi počinje dolaziti. Mislim da će postati jako loše", uvjerena je Marianne Herrmann.

Nijemci oprezno pune i spremnike goriva. Situacija s rastom cijena energenata sve je teža zbog rata u Ukrajini. Koliko je stanje loše, pokazuje i činjenica da je Njemačka prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta smanjila!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju