Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI S INFLACIJOM

Zemlja u koju se Hrvati rado ugledaju sada bilježi zabrinjavajuću pojavu: "Mislim da će postati jako loše"

Aktualno Galerija Tržnica u Njemačkoj - 1 Tržnica u Njemačkoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica u Njemačkoj - 2 Tržnica u Njemačkoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica u Njemačkoj - 3 Tržnica u Njemačkoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tržnica u Njemačkoj - 4 Tržnica u Njemačkoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Tržnica u Njemačkoj - 5 Galerija 1/6 >>
U Njemačkoj, zemlji u koju se rado ugledamo, inflacija je najveća u proteklih četrdeset godina. Za koji euro jeftiniju košaricu čeka se u redu, ne zato što su Nijemci štedljivi već zato što su cijene eksplodirale. Više donosi novinarka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić.

Velik izbor šarenih domaćih proizvoda na njemačkim tržnicama, ali kupci moraju dobro gledati na kojem će štandu jeftinije proći.

Pročitajte i ovo Ekonomska predviđanja za 2024 očekivanja za iduću godinu Svjetlo na kraju tunela, deblji novčanici i oporavak ili još veća inflacija? Evo kakva su predviđanja za 2024. godinu Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal"

"Malo više razgledavam, više pazim gdje ima sniženja i štedim na drugim područjima, trenutačno ne izlazimo toliko u restorane", tvrdi Anna Galiano.

Krivac tomu je inflacija. Njemačka je u ožujku zabilježila najveću godišnju inflaciju u 40 godina.

"Otišao sam u mirovinu prije godinu dana i stvarno osjećam stezanje remena. Imam tu sreću da imam ženu koja dobro zarađuje, pa mi nekako ide. Ali tako je, kako je", govori Dieter Zindekl.

Najteže je siromašnijim kućanstvima.

"Vidimo da rastući troškovi hrane posebno utječu na kućanstva s niskim primanjima jer se ne suočavaju samo s rastućim troškovima hrane, već i s troškovima energije, grijanja i to uzrokuje velike probleme svim kućanstvima, a posebno onima s niskim primanjima", objašnjava stručnjakinja za prehrambenu politiku Christiane Seidel.

Lokalna dobrotvorna organizacija za hranu u Frankfurtu nudi kupcima nižu cijenu prehrambenih proizvoda. Za takvu priliku mnogi čekaju u redu.

"Sve više i više ljudi počinje dolaziti. Mislim da će postati jako loše", uvjerena je Marianne Herrmann.

Nijemci oprezno pune i spremnike goriva. Situacija s rastom cijena energenata sve je teža zbog rata u Ukrajini. Koliko je stanje loše, pokazuje i činjenica da je Njemačka prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta smanjila!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene