Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike usmjerene prema obje strane

Putin: Američko "zastrašivanje Sjeverne Koreje je nedopustivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je sjevernokorejsko testiranje raketa, ali i upozorio na opasnosti koju "zastrašivanje" Pjongjanga donosi. Putin je u Kini pozvao na mirno razrješavanje trenutnih tenzija na Korejskom poluotoku.

"Htio bih potvrditi da smo protiv ekspanzije nuklearnog kluba, uključujući i Korejski poluotok" rekao je Putin te dodao da ekspanziju smatra "neproduktivnom, štetnom i opasnom". Također je rekao kako je američko "zastrašivanje Sjeverne Koreje nedopustivo".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Sjeverna Koreja je rekla da je testiranje raketa odgovor na nuklearne opasnosti i prijetnje koje dolaze iz SAD-a.

Mogu li dostići teritorij SAD-a?

Sjeverna Koreja testirala je Hwasong 12 projektil koji je dosegao visinu višu od dva kilometra i preletio 787 kilometara, tvrdi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. Analitičari procjenjuju kako bi njen doseg od 4500 kilometara mogao doseći Guam, koji spada pod teritorij SAD-a.

Putin je lansiranje komentirao na skupu u Pekingu na kojem se odvija sastanak čelnika 29 država koji je, kako bi podijelio svoju vizije kineske globalne ekspanzije, sazvao kineski predsjednik Xi Jinping.

Putin je komentirao testiranje komentirao nakon što je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer natuknuo kako će testiranje izazvati silovit odgovor u Kremlju.

Spicer je u izjavi rekao: "Pošto je točka udara projektila bila toliko blizu ruskog teritorija, čak bliže Rusiji nego Japanu, predsjednik (Donald Trump) smatra da Rusija ne može biti zadovoljna."

Međutim, SAD i Rusija se ne slažu o točki udara. SAD smatra kako je projektil prestao letjeti samo 96 kilometara od Ruskog lučkog grada Vladivostoka, a Ruski ministar obrane rekao je da je sletjela 500 kilometara od ruske granice na Tihom oceanu.

Odnosi Rusije i Sjeverne Koreje

Iako Rusija i Sjeverna Koreja nemaju brojne bilateralne trgovinske dogovore, njihova ekonomka povezanost je sve jača. Nova linija trajekata vozi između dvije zemlje, a Rusija je izdala 50.000 dozvola za građanine Sjeverne Koreje koji žele raditi u Rusiji.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koje imaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom. Otac Kim Jong-una je 2011. posjetio Moskvu, a Putin je Pjongjang posjetio 2000., stoji u reportaži CNN-a.

"Iako je nervozna zbog Sjeverne Koreje i njenih projektila, Rusija Sjevernu Koreju vidi kao priliku za povećanjem svoje moći, pogotovo u odnosu na SAD", rekao je CNN-ov dopisnik iz Moskve, Matthew Chance.

"Rusija ne želi da Sjeverna Koreja dođe do nuklearnog oružja, ali ne postoji razlog za pretjeranu zabrinutost jer Rusija nije jedna od meta Sjeverne Koreje", dodao je Chance.

Sastanak UN-ovog Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a odlučno je u ponedjeljak osudilo najnovije ispaljivanje rakete Pjongjanga obećavši snažan odgovor, uključujući sankcije, protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja, koja nastoji razviti međukontinentalnu raketu u stanju nuklearno ugroziti američko tlo, testirala je u nedjelju svoju balističku raketu najdužeg dometa ustvrdivši da bi taj projektil mogao nositi "moćnu nuklearnu glavu".

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala i Kina, saveznica Sjeverne Koreje, Vijeće sigurnosti osudilo je "visoko destabilizirajuće ponašanje" Pjongjanga i zatražilo od sjevernokorejskog režima da "smjesta iskaže iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja konkretnim djelovanjem".

U izjavi, Vijeće je "obećalo u potpunosti provesti mjere nametnute" Sjevernoj Koreji kao i "odlučno" pozvati ostale zemlje da učine isto.

Od kada je Donald Trump postao predsjednik SAD-a, došlo je do povećanja tenzija. Dužnosnici u Trumpovoj administraciji su rekli kako je "politici strpljenja", kada je u pitanju Sjeverna Koreja, došao kraj.

Trumpova administracija je rekla kako je došao kraj čekanju, te poslala štrajkačku skupinu predvođenu nosačem aviona Carl Vinson na područje u blizini Korejskog poluotoka. Sjeverna Koreja je na taj potez odgovorila prijetnjama i optužbama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene