Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno je najmanje 29 djece

Vijeće sigurnosti traži vjerodostojnu istragu o zračnom napadu u Jemenu

Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP)
Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je navelo u petak da želi "vjerodostojnu" istragu o zračnom napadu koji se pripisuje vojnoj koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u kojem je ubijeno 29 djece u Jemenu.

Britanska veleposlanica u Ujedinjenim narodima Karen Pierce koja predsjeda Vijećem je nakon sastanka iza zatvorenih vrata o Jemenu rekla novinarima da je "jako zabrinuta" i pozvala je na vjerodostojnu i transparentnu istragu.

Pročitajte i ovo Spašena posada - 1 Jemenski pobunjenici Novi napad hutista odnio i prve ljudske živote: SAD najavio žestoku odmazdu Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Pozvali na okončanje sukoba u Jemenu Irak odbacio optužbe da je napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izveden s njegova teritorija

Ranije u petak vojna koalicija pod saudijskim zapovjedništvom, koja intrevenira u Jemenu protiv Houthi pobunjenika, najavila je pokretanje istrage o napadu.

Vijeće sigurnosti nije naredilo pokretanje odvojene istrage, ali će sada razgovarati s UN-om i drugima kako bi istraga bolje napredovala, precizirala je Pierce.

Taj sastanak su tražile Bolivija, Nizozemska, Peru, Poljska i Švedska, sve nestalne članice Vijeća sigurnosti.

Prije sastanka je Nizozemska inzistirala da istraga mora biti neovisna i dala naslutiti da je neodstatna odluka koalicije o pokretanju istrage.

Vijeće sigurnosti nije preciziralo mora li istraga biti neovisna, kao što je tražio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene