Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je navelo u petak da želi "vjerodostojnu" istragu o zračnom napadu koji se pripisuje vojnoj koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u kojem je ubijeno 29 djece u Jemenu.

Galerija


Britanska veleposlanica u Ujedinjenim narodima Karen Pierce koja predsjeda Vijećem je nakon sastanka iza zatvorenih vrata o Jemenu rekla novinarima da je "jako zabrinuta" i pozvala je na vjerodostojnu i transparentnu istragu.

Vezani članci Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Čulo se šest eksplozija, a nad gradom su se vidjeli bljeskovi: "Saudijske obrambene snage presrele su raketu..." Slika nije dostupna Saudijska Arabija presrela projektil, vjeruju da su ga ispalili pobunjenici Huti iz Jemena

Ranije u petak vojna koalicija pod saudijskim zapovjedništvom, koja intrevenira u Jemenu protiv Houthi pobunjenika, najavila je pokretanje istrage o napadu.

Vijeće sigurnosti nije naredilo pokretanje odvojene istrage, ali će sada razgovarati s UN-om i drugima kako bi istraga bolje napredovala, precizirala je Pierce.

Taj sastanak su tražile Bolivija, Nizozemska, Peru, Poljska i Švedska, sve nestalne članice Vijeća sigurnosti.

Prije sastanka je Nizozemska inzistirala da istraga mora biti neovisna i dala naslutiti da je neodstatna odluka koalicije o pokretanju istrage.

Vijeće sigurnosti nije preciziralo mora li istraga biti neovisna, kao što je tražio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. (Hina)