Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Išli su u ljetnu školu

Zrakoplov saudijske koalicije u Jemenu pogodio pun autobus: U napadu ubijeno 29-ero djece

Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP)
Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Foto: Afp
Najmanje 29-ero djece ubijeno je u četvrtak u napadu saudijske vojne koalicije u sjevernom Jemenu, objavio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa, dok je istodobno glavni tajnik UN-a Antonio Guterres o tome zatražio hitnu i neovisnu istragu.

"Deseci mrtvih, još više ranjenih, većinom djeca mlađa od deset godina", objavio je na Twitteru šef Crvenog križa u Jemenu Johannes Bruwer.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Slika nije dostupna Primorani odrasti Oni su knjige zamijenili kalašnjikovima

Bolnica u pokrajini Saada "primila je tijela 29-ero djece mlađe od 15 godina i 48 ranjenih osoba, među kojima tridesetero djece", objavio je Crveni križ na svom Twitteru.

Mediji pod kontrolom pobunjenih Hutija tvrde da je ukupno bilo 50 mrtvih i 77 ranjenih, ali te brojke još nemaju neovisnu potvrdu.

Lokalni stanovnici prenose da su u autobusu bili učenici na putu u ljetnu školu kada ih je pogodila raketa kod tržnice u gradu Dahjanu u pokrajini Sadai, pobunjeničkom uporištu.

Saudijska Arabija i njezini sunitski saveznici više od tri godine bore se protiv proiranskih Hutija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Saudijska koalicija priznala je napad, ali tvrdi da u autobusu nisu bila djeca, nego naoružani pobunjenici, i da se radilo o legitimnom vojnom cilju.

Strani novinari na licu mjesta javljaju da su vidjeli okrvavljenu djecu u bolnici.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad u kojem su ubijeni deseci ljudi, među kojima i djeca, te je zatražio hitnu i neovisnu istragu.

"Glavni tajnik naglašava da sve strane u sukobu moraju voditi brigu o civilima i civilnim objektima u zoni provedbe vojnih operacija", kazao je njegov glasnogovornik. (Hina)

Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Foto: Afp

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene