Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a postiglo je načelni sporazum o rezoluciji kojom se uvode dodatne sankcije Iranu zbog nepoštivanja ranijeg zahtjeva UN-a da prekine s razvojem nuklearnog programa, te se očekuje da će rezolucija biti jednoglasno usvojena u subotu, objavili su predstavnici SAD i Velike Britanije u sjedištu UN-a u New Yorku.


"Postigli smo načelni sporazum o rezoluciji čije usvajanje konsenzusom očekujemo u subotu. Ona ispunjava glavne ciljeve SAD", rekao je novinarima u petak navečer američki predstavnik Alejandro Wolff.

Vezani članci Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo nove sankcije Iranu Slika nije dostupna BiH za sankcije Iranu, ako tako odluči EU

"To je snažna rezolucija s ozbiljnim mjerama, što naglašavaju
strogost s kojom Vijeće gleda na odbacivanje njegovih rezolucija i na važnost da se Iran vrati poštivanju (odluka UN-a)", istaknuo je Wolff.

Britanski veleposlanik pri UN-u Emry Jones Parry kazao je novinarima da će glasovanje biti u subotu te kako su "svi odlučni da to bude jednoglasno".

Glasovanje je zakazao za 15 sati po istočnoameričkom vremenu (oko 21 sat po hrvatskom vremenu), osim ako ne dođe do izmjena u posljednjem trenutku kada tekst bude poslan vladama 15 članica Vijeća na konačnu potvrdu.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je izazvao veliki publicitet zahtjevom da se obrati Vijeću sigurnosti prije glasanja o rezoluciji, u petak je odustao od putovanja u New York, navodno zbog problema s izdavanjem viza članovima njegove pratnje.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack zanijekao je te tvrdnje, navodeći kako je u petak ujutro u Bernu u Švicarskoj izdano 39 viza Irancima koji u Ahmadinedžadovoj pratnji trebaju doći u New York.

Dodao je kako su kasnije primljeni dodatni zahtjevi Iranaca, neki nepotpuni, koji se također rješavaju. Istaknuo je da SAD ispunjavaju sve obveze kao zemlja domaćin UN-a.

McCormack je naglasio kako se slična situacija, sa zakašnjelim i nepotpunim iranskim zahtjevima za vize, dogodila i u rujnu prošle godine, kada je Ahmadinedžad govorio na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Vijeće sigurnosti UN je u studenom 2006., rezolucijom 1737, uvelo sankcije Iranu i pozvalo ga da prekine s obogaćivanjem urana, na što se vlada u Teheranu oglušila, inzistirajući na svome pravu na mirnodopsku uporabu nuklearne tehnoogije.

Novim sankcijama uvodi se još stroži embargo glede nabave oružja i zamrzava se sva imovina institucija i pojedinaca povezanih s iranskim nuklearnim i raketnim programom.