Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je postala vrlo nepredvidiva otkako je premijer Arsenij Jacenjuk podnio ostavku, izjavio je u ponedjeljak čelnik Vijeća Europe (VE) Thornbjoern Jagland pozvavši na brzo sastavljanje nove vlade i brži napredak u provođenju reformi.


Arsenij Jacenjuk je podnio ostavku u nedjelju, otvorivši put za traženje stabilnije vlade za Ukrajinu koja je suočena s gospodarskom krizom i sukobom s proruskim pobunjenicima u svojim istočnim regijama.

Vezani članci Sergej Lavrov u Hrvatskoj Lavrov o samitu u Ukrajini na kojem sudjeluje i Plenković: To je skup vještica Andrej Plenković VIDEO Premijer Plenković pozdravio na ukrajinskom i izjavom ''Krim je Ukrajina'' izazvao oduševljenje

"Stanje u Ukrajini je sada jako nepredvidljivo", rekao je Jagland novinarima u Bruxellesu. "Hitno trebaju uspostaviti novu vladu, a još hitnije ubrzati proces reformi."

Reforme pravosuđa i kaznenog sustava kao i decentralizacija ključni su za obnovu povjerenja javnosti, kazao je. "Nova vlada će morati to učiniti na puno impresivniji način nego što je bio slučaj do sada."

Unutarnji problemi Ukrajine još su više zakomplicirali njezin put prema većoj integraciji s EU-om, iako je jedan visoki izvor u EU rekao da će unatoč nizozemskom referendumu, na kojemu su se građani izjasnili protiv sporazuma EU-Ukrajina, ponuditi Kijevu bezvizni režim. (Hina)