Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće Europe zatražilo je od iračkih vlasti da ne izvrše smrtnu kaznu dosuđenu u nedjelju bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu.


"Sadam Husein bio je nemilosrdni diktator kojega treba kazniti za zločin, ali bi bilo uzaludno i pogrešno pogubiti ga", ocijenio je Terry Davis, glavni tajnik paneuropske organizacije.

Vezani članci Smrtna kazna, ilustracija (Getty Images) Odrubio glavu osmomjesečnoj djevojčici: Monstruma osudili na smrt pred streljačkim vodom Ashton Kutcher (Foto: Getty Images) Slavnom glumcu brutalno je ubio bivšu curu, a sada je osuđen na smrt

"Zemlja kojom hara nasilje i smrt nema potrebu za dodatnim nasiljem a još manje za pogubljenjem koji nalaže država", nastavio je Davis i ocijenio da ne treba dopustiti Sadamu Huseinu da "postane žrtva".

Predsjednik parlamentarne skupštine Vijeća Europe Rene Van der Linden također je pozvao iračke vlasti da ne pogube bivšeg iračkog predsjednika.

"Smrtna kazna je loša stvar, čak i za najmonstruoznije zločine i pozivam iračke vlasti da ne izvrše tu presudu", kazao je on prije nego je istaknuo da je smrtna presuda "nositeljica opasne poruke za regiju: novi Irak izgradit će se na osveti a ne na poštivanju temeljnih ljudskih vrijednosti".

Vijeće Europe okuplja 46 europskih zemalja koje su sve ukinule smrtnu kaznu osim Rusije koja, međutim, poštuje moratorij na pogubljenja od 1996. godine.