Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Britanska vlada odgovorila je u subotu građanima, njih više od četiri milijuna, koji su potpisali peticiju da se organizira još jedan referendum o izlasku iz EU-a nakon onog 23. lipnja, objavivši da neće biti drugog glasovanja.


Svaki potpisnik peticije dobio je e-mail s potpisom ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže da "vlada odgovora na peticiju koju ste potpisali".

Tom se peticijom pozvalo "vladu da primijeni pravilo po kojemu treba organizirati još jedan referendum ako se glasovanje u korist ostanka ili izlaska iz EU-a temelji na manje od 60 posto glasova sa stopom sudjelovanja nižom od 75 posto".

"Kao što je premijer jasno rekao u svojoj izjavi pred Zastupničkim domom 27. lipnja, referendum je bio najvažniji izraz demokracije u britanskoj povijesti s više od 33 milijuna osoba koje su mu se odazvale", piše u odgovoru vlade.

"Premijer i vlada jasno su rekli da se radi o jedinom glasovanju za jednu generaciju te da se odluka mora poštivati. Sada moramo pripremiti postupak izlaska iz EU-a i vlada je odlučna zajamčiti najbolji mogući rezultat za britanski narod u tim pregovorima", zaključuje se u elektronskoj poruci.

Britanci su, njih 17,4 milijuna (51,9 posto), 23. lipnja glasovali u korist izlaska Velike Britanije iz EU-a. Izlaznost na birališta iznosila je 72,2 posto.

Vrhunac govora mržnje

Rasprava o izlasku Velike Britanije iz Europske unije (Brexit) izazvala je vrhunac govora mržnje prema migrantima i imat će posljedice u Europi, rekao je u Ateni povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe.

"Rasprava o Brexitu užasavajuća je jer se pojavila rasistička retorika prema migrantima na najvišoj razini u političkoj klasi u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je Nils Muižnieks na konferenciji za novinare u Ateni.

"Napose u zadnja dva mjeseca, pojavio se golem vrhunac govora mržnje", rekao je.

Vijeće Europe je o tome poslalo izvješće britanskoj vladi, rekao je povjerenik Vijeća Europe, najstarije paneuropske organizacije.

Učinak tog govora mržnje imat će posljedice po cijelu Europu jer "šalje signal populističkim strankama diljem Europe, pokazuje im kako je lako manipulirati" govor za političke igre.

Napose je to važno kako se približava "velik događaj, referendum u Mađarskoj" o izbjegličkim kvotama, u zemlji u kojoj su migranti već rasistička meta, rekao je.

Muižnieks je u Grčkoj boravio ovaj tjedan kako bi istražio učinak gospodarske krize koja već sedam godina pogađa Grčku i utjecaj migrantske krize u zadnju godinu dana na ljudska prava.

Velika Britanija bilježi rast broja zločina iz mržnje

Broj zločina iz mržnje prijavljenih britanskoj policiji nakon referenduma na kojem je izglasan izlazak iz Europske unije narastao je za 42 posto, objavila je u petak policija.

U dva tjedna nakon 16. lipnja diljem Velike Britanije zabilježeno je 3076 incidenata, što je rast za 915 od istog perioda prošle godine.

Britanci su 23. lipnja glasali za Brexit nakon kampanje koja je unijela duboke podjele u društvo i u kojoj je glavna tema bila imigracija, s naglaskom na muslimane i istočne Europljane.

"Sada imamo jasan pokazatelj rasta broja prijavljenih zločina iz mržnje diljem države i vidimo da je prošlih tjedana zabilježen oštar porast", rekao je Mark Hamilton, glasnogovornik britanske policije za zločine iz mržnje.

"To je nedopustivo i potkopava različitost i toleranciju koju bismo trebali slaviti", dodao je.

Kritičari su optuživali neke pobornike kampanje za izlazak iz EU-a za poticanje ksenofobije i rasizma jer su povezivali Brexit sa zaustavljanjem nekontrolirane imigracije koju mnogo Britanaca krivi za pritisak na tržište rada.

Policija je rekla kako je vrhunac rasta u broju zločina iz mržnje bio 25. lipnja kada je zabilježeno 289 incidenata diljem Velike Britanije, a od tada se bilježi pad.

Najčešće se prijavljuje uznemiravanje i napadi te drugo nasilje poput verbalnog zlostavljanja, pljuvanja ili guranja.

Britanski premijer David Cameron obećao je zaustaviti zločine iz mržnje, a o tom problemu razgovaralo se i na sastanku europskih vođa u Bruxellesu. (Hina)