442593
442593
442593
442593
442593

Više nije pitanje ostati ili otići, pitanje je - tvrdi ili meki Brexit?

  • , 07.07.2016., 17:42
  • Autor:
  • komentara

Trajat će godinama i bit će iznimno naporno. Dakako, radi se o Brexitu.

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Velika Britanija napušta Europsku uniju. To je jasno, koliko god se nagađalo o potencijalnim pravima veta i novim referendumima. U jednoj modernoj demokraciji kao što je ona u Ujedinjenom Kraljevstvu jasno je da se volja 52 posto birača ne može zanemariti. Neki će reći, ali ne može se zanemariti ni volja 48 posto birača. Istina, međutim zakon je takav kakav jest, za odluku na referendumu je potrebna obična većina, bez obzira na težinu pitanja kojim se referendum bavi. I sad je sasvim sporedan i način na koji se vodila kampanja za izlazak iz Unije kao što su sporedne i sve laži Nigela Faragea. UK napušta EU. Ono što se sada postavlja kao pitanje jest kakav će taj izlazak biti.

BBC-ev Mark Mardell jako je dobro zaključio kako će se sada voditi borba između 'mekog' i 'tvrdog' Brexita. Pred britanskom politikom i javnim službenicima je doslovce tisuću detalja koje će trebati ispregovarati što će trajati godinama.

'Zagovornici 'tvrdog' Brexita smatraju kako se sve treba odraditi po kratkom postupku ne bi li se iz Unije izašlo što prije. Oni žele obuzdati europske migracije što prije, ne cijene baš europsko jedinstveno tržište i ističu kako tom tržištu pristup ima 'gotovo svaka zemlja svijeta bez obzira na članstvo u Uniji'.

Drugo su zagovornici 'mekog' Brexita koji žele da se sve odvija polako ne bi li se zadržale maksimalno dobre veze s ostatkom Unije. Žele pristup jedinstvenom tržištu i makar nekakav ustupak po pitanju slobodnog kretanja.

'Tvrdolinijaše' je vrlo lako definirati. Radi se o polovici Konzervativne stranke koju u ovom trenutku najbolje predstavlja Andrea Leadsom i svi oni birači koji su ostali iza svoje odluke o izlasku.

Zagovornici 'mekog' Brexita malo su kompleksniji. Možda su to Laburisti, možda pretendentica na premijersku poziciju Theresa May. Možda suto i liberalni demokrati. Teško je definirati ovu skupinu ljudi, no svakako se tu mogu ubrojati svi oni koji su glasovali za ostanak, ali su se pomirili da se njihova volja neće poštivati. Oni žele zadržati maksimalne veze s Europskom unijom i zemljama članicama.

Jedno je sigurno, zakoračili smo u doba nove svjetske politike i preostaje vidjeti kako će Ujedinjeno Kraljevstvo odigrati svoje karte.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se