Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Urušila se zgrada povijesnog arhiva u centru njemačkog grada Köln danas u podnevnim satima. Na mjestu nesreće su spasioci, policija i vatrogasci, a za sada je potvrđeno da je lakše ozlijeđena jedna osoba, a tri ih se smatra nestalima, prenosi Reuters.


Oštećene su okolne zgrade i zatrpano je nekoliko automobila, a kao nestale se vode tri osobe koje su se, po izjavama očevidaca, nalazile u zgradi, priopćila je policija. 'Za sada intenzivno tragamo za tri osobe, a nije isključeno da je zgrada arhiva i susjedna zgrada koja se urušila zatrpala i nekolicinu prolaznika', izjavila je glasnogovornica kölnske policije Cathrin Maus. Televizijska postaja ARD javila je da je nestalo između dvije i devet osoba. Policija zajedno s vatrogascima i psima tragačima traži nestale koji su navodno boravili u lokalu s automatima za igre. Djelatnici gradskog arhiva spasili su se bijegom iz zgrade pošto su se povijesnom građevinom počeli širiti zvukovi koji su navijestili urušavanje. Prije nepuna tri mjeseca procijenjeno je da je četverokatnica sigurna.

Vezani članci Napuštena zgrada, ilustracija Nestao prošlog ljeta: U potkrovlju napuštene gimnazije u Pakracu pronađeno tijelo muškarca Ministar Medved nazočio završnoj identifikacije posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja - 2 Identificirani posmrtni ostaci branitelja ekshumiranog u veljači prošle godine, traga se za još 1868 nestalih: "Suradnja sa Srbijom u potpunosti izostaje"

Djelatnici arhiva su međutim proteklih tjedana uvijek iznova upozoravali na nove pukotine koje su pokazivale da tlo tone. Nedaleko od mjesta događaja, prije četiri godine od erozije tla zbog gradnje podzemne željeznice nakosio se zvonik crkve. Vatrogasci su cijelo područje koje se nalazi na rubu najužeg središta grada opisali kao 'nesigurno' zbog mogućeg daljnjeg urušavanja. Stručnjaci strahuju da je pri urušavanju zgrade nestao najveći dio povijesnog arhiva grada Kölna, koji sadrži dokumente o povijesti grada koji su osnovali Rimljani. U arhivu su se nalazili i mnogi rukopisi poznatih pisaca i skladatelja.