Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri studenta iz Južne Afrike, bijelca, kojima se sudilo zbog rasizma, proglašena su krivima.


Studenti su pred sudom odgovarali zbog snimke koju su napravili 2007. godine, a koja je u javnost procurila 2008. Video ih prikazuje kako prisiljavaju zaposlenike Free State sveučilišta u Bloemfonteinu da jedu hranu i piju piće po kojima su ranije urinirali. Kada se video prvi put pojavio u javnosti, policija je morala osumnjičene studente braniti od ostalih studenata koji su ih htjeli kamenovati, a zbog cijelog incidenta i nastava je bila odgođena na određeno vrijeme.

Vezani članci Fuchs i Boras Novi sukob Fuchsa i Borasa: Čeka se odluka o produljenju mandata 71-godišnjem prorektoru Damir Boras Sreća ili...? Pogledajte nezgodu koja se dogodila dok je Boras davao intervju: ''Evo, pala mi je jedna ptičica''

>> Video: Rasističko iživljavanje nad crncima

Optuženi studenti Roelof Malherbe i Roelof Malherbe, te Daniel Grobler i Johnny Roberts, izbačeni su iz sveučilišnog kampusa. Njihovi odvjetnici rekli su da u hrani i piću nije bio urin, već 'bezopasna' tekućina istisnuta iz bočice. 2008. godine dvoje studenata se ispričalo i izrazilo žaljenje zbog snimljenog videa koji je, kako su tvrdili, trebao biti 'satiričan prikaz rasnog zlostavljanja u studenstkim domovima'. Sud će odrediti kaznu koja će vjerojatno biti zatvorska.

Studenti crne boje kože čine 60 posto od ukupno 25.000 studenata Free State sveučilišta. Profesori su uglavnom bijelci, a ostali zaposlenici škole uglavnom crnci.