Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustrijeljena s udaljenosti od 2,5 metara

VIDEO: Prva pacijentica s presađenim licem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Institutu za dermatologiju i plastičnu kirurgiju Klinike Cleveland, u američkoj saveznoj državi Ohio, u utorak je na konferenciji za tisak predstavljena pacijentica Connie Culp, koja je u prosincu 2008. postala prvi primatelj presađenog lica u SAD-u, nakon što joj vlastito lice unakaženo hicem iz puške sačmarice 2004. godine.

Culp stara 46 godina 2008. je u intervjuu za lokalnu televiziju izjavila da je ustrijeljena u lice s udaljenosti od 2,5 metara, u pokušaju ubojstva-samoubojstva njezinog supruga. Sačma joj je raznijela nos, obraze i gornju vilicu, ostavljajući samo oči, bradu i čelo. Bez nosa nije mogla mirisati. Disala je kroz trahealnu kanilu na vratu, a bez usana gotovo da nije mogla govoriti, navode u izvješćima američki mediji.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Slika nije dostupna Operacijom lica 'pobijedili' tumor

Godine 2005. Culp je došla u Kliniku Cleveland na tretman, no nakon 30 operacija, nisu joj obnovljene osnovne funkcije lica. 'Posljednji izlaz bila je transplantacija lica', kazala je dr. Maria Siemionow, glavni mirkokirurg u bolnici koja je vodila operaciju. Dodala je da su kirurzi, članovi etičkog odbora, psihijatri i psiholozi nakon susreta s Culp, odlučili da je ona pravi pacijent za taj zahvat.

Zahvalila se obitelji davateljice

U utorak je Connie Culp, majka dvoje djece iz Ohia, stala pred kamere i tihim glasom zahvalila medicinskom osoblju i umrloj davateljici, čiji su nos, gornja usna i obrazi sada njezini. 'Želim se zahvaliti obitelji davateljice, koja mi je omogućila ovaj Božićni poklon', rekla je novinarima. U prosincu je Culp podvrgnuta 22-satnoj operaciji. Iako je bolnica objavila da je operacije izvedena, identitet pacijenta je ostao skriven sve do sada.

Tijekom operacije, tkivo s lica umrle davateljice oblikovano je kako bi se uklopilo na mjesto. Spojeno je više slojeva tkiva, kostiju, mišića, krvnih sudova, živaca, arterija i vena. Culp je dobila nos, donje kapke i gornju usnu, kako su joj liječnici nadomiještali nedostajuće dijelove lica. Culp još ne može pomicati mišiće lica da bi se nasmijala, ali se ipak našalila pred novinarima. 'Pa dobro, barem imam nos', kazala je. Dva mjeseca nakon operacije, Culp je otpuštena i vratila se kući. Liječnici su rekli da je nakon operacije novo lice Connie Culp razvilo neke pokrete, te da će ih s vremenom biti sve više, zahvaljujući rastu novih živaca.

Dr. Semionov je naglasila da je Culp godinama živjela sa strahovitim, kroničnim bolovima, koji su sada znatno smanjeni. Ranije transplantacije lica izvedene u Europi i Aziji izazvale su proturječja. Kinez kojem je lice unakaženo u napadu medvjeda, umro je dvije godine nakon presađivanja lica, iz neobjašnjenih razloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene