Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Michael Zehaf-Bibeau, ubojica vojnika u središtu Ottawe, planirao je otići u Siriju na džihad.


Kanađanin koji je u srijedu ubio jednog vojnika u Ottawi, predao je zahtjev za izdavanje putovnice kako bi otišao u Siriju, rekao je u četvrtak načelnik kraljevske žandarmerije Kanade (GRC) Bob Paulson.

Vezani članci Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna" Gabriel Wortman U pokolju u Kanadi ubijeni roditelji s djecom, policajka, učiteljica: Kanadski premijer najavio virtualnu počast žrtvama na društvenim mrežama

Michael Zehaf-Bibeau (32) je stigao u Ottawu 2. listopada radi putovnice i nadao se odlasku u Siriju, rekao je Paulson na konferenciji za novinare, preciziravši da im je to rekla napadačeva majka.

Zehaf-Bibeau je predao molbu za izdavanje putovnice i GRC je istraživala ispunjava li on uvjete, rekao je šef GRC-a.

VIDEO Preminuo vojnik kojeg je pred parlamentom ustrijelio napadač!

Zadužen za istragu je rekao da ne postoji nikakav podatak koji bi upućivao na vezu između dva atentata počinjena u Kanadi ovog tjedna u kojima su ubijene dvije i ranjene četiri osobe.

U ponedjeljak je Martin Couture-Rouleau (24) autom usmrtio jednog vojnika na parkiralištu u Saint-Jean-sur-Richelieu u Quebecu, nakon čega ga je ubila policija.

Paulson je istaknuo da je napadaču Zehafu-Bibeau zbog sudske kartoteke bilo zabranjeno nošenje oružja i policija još treba utvrditi porijeklo puške winchester kojom je ubio vojnika blizu parlamenta.

Paulson je također izjavio da su službe sigurnosti identificirale 93 Kanađana koji su pokazali namjeru putovanja u inozemstvo kako bi se borili na strani ekstremističkih skupina.

Kanadska policija objavila je snimku Bibeauovog napada, konkretno, njegovo kretanje prema centralnoj zgradi parlamenta nakon što je ustrijelio vojnika pred vojnim spomenikom.  (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook