Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako funkcioniraju svinjogojske farme u SAD-u stvar je o kojoj se manje-više slabo priča, no najnoviji video jedne takve farme šokirao je američku javnost.


Još od 2012. godine Mark Devries snimao je materijale za svoj dokumentarac "Speciesism: The Movie", u kojem razotkriva bizarne tvorničke farme životinja, skrivene duboko zabačenim ruralnim područjima SAD-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Građani u strahu za zdravlje: "Asfaltna baza nam se gradi pored kuća i vodocrpilišta" Slika nije dostupna Gradska uprava: Lončarica Velika nije ekološka bomba

Video jedne takve farme koji se pojavio na YouTubeu, doista je šokantan, a riječ je tvorničkoj farmi Smithfield Foods. Video je snimljen korištenjem dron letjelice iz zraka i prikazuje hangare farme te ogromno crveno umjetno jezero pored njih, koje je zapravo nakupina fekalija, morkaće i drugih tjelesnih tekućina tisuća i tisuća svinja koje se tamo uzgajaju.

Riječ je zapravo o ogromnoj, otvorenoj septičkoj jami veličine četiri nogometna igrališta iz koje se širi nesnosan smrad. No kako je riječ o sustavu koji ima tendenciju biti prepunjen tekućinom, farma se iste mora nekako riješiti, a metoda kojom se koriste, kod nekih bi mogla izazvati i povraćanje, a lokalnom stanovništvu predstavlja najgoru noćnu moru.

Da bi se riješili viška tekućih fekalija i izlučevina, na farmi koriste sustav za rasprskavanje vode te istu tekućinu pomoću njega špricaju u zrak u obliku rosne maglice, koja se onda širi prema naseljenim područjima i tamo pada po poljima, dvorištima i kućama. Lokalno stanovništvo jedino što može jest zaključati se u kuću, no odvratan smrad uvijek nađe put unutra.

To je samo jedna od mnogobrojnih sličnih farmi čije djelovanje pridonosi ekološkoj devastaciji opasnoj po zdravlje. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook