Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos na Arapskom poluotoku

VIDEO Jemenski 'kipući kotao': Odgovori na to gdje leži problem u toj siromašnoj zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jemen su proteklih desetljeća obilježili građanski ratovi, unutarnji i međunarodni politički sukobi i nestabilnosti. Na svakodnevicu utječe i komplicirana mreža plemenskih, vjerskih i političkih interesa.

Šijitski pobunjenici ratuju protiv međunarodno priznate vlade predsjednika Hadija koja uživa potporu sunitske većine. U sukob su umiješane i sunitske skupine povezane s al Kaidom ili Islamskom državom, a bore se i s pobunjenicima i s vladinim snagama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najviše mrtvih u Sani Jemen: Više od 1000 mrtvih, nastavljeni udari na šijite Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad

Jemen je siromašna zemlja s juga arapskog poluotoka. Graniči s utjecajnom Saudijskom Arabijom na sjeveru i Omanom na istoku. Vjerski podijeljen je između dviju glavnih muslimanskih skupina: sunita i šijita. Suniti predstavljaju oko 65 posto stanovništva, dok je šijita oko 35 posto.

Ova podjela vidljiva je i u trenutačnoj vojno političkoj situaciji. Šijitski pobunjenici nadziru jug i zapad Jemena. Istok kontrolira vlada međunarodno priznatog predsjednika Hadija koju podržavaju suniti.

Jemenski pobunjenici zauzeli središte Adena

Slabo naseljeni dijelovi unutrašnjosti zemlje su u rukama skupina povezanih s al-Kaidom ili još ekstremnijom Islamskom državom i njezinom vizijom kalifata. Te su skupine sunitske. Sukobljavaju se sa šijitskim pobunjenicima, ali i s vladinim snagama.

Na situaciju u Jemenu snažno utječe i bivši predsjednik Saleh koji se prije dvije godine povukao nakon 33 godine na vlasti. Velik dio vojske ostao mu je odan, a iako ih je svojedobno suzbijao, Saleh je sada ključni saveznik šijitskih pobunjenika.

"Naš glavni problem nisu pobunjenici. Njih nema mnogo i imaju samo lako naoružanje, koje kao što znate ima većina Jemenaca, ali Salehove snage imaju topništvo i sve vrste oružja", kaže Reyad Yassin Abdulla, ministar vanjskih poslova Jemena.

Šijitski pobunjenici glavni grad Sanu zauzeli su u rujnu prošle godine. Pred njihovim munjevitim napredovanjem proteklih tjedana, predsjednik Hadi bio je prisiljen napustiti i drugi najveći jemenski grad Aden te pobjeći u Saudijsku Arabiju.

Saudijske vlasti koje godinama snažno utječu na političku situaciju u Jemenu, optužile su Iran za pomoć šijitskim pobunjenicima. Kako bi ih zaustavile okupile su koaliciju desetak arapskih zemalja i pokrenule zračne napade.

"Vjerujemo da koalicijske aktivnosti ostvaruju ciljeve. Trebat će još nešto vremena, ali odlučni smo prevladati u Jemenu, vratiti legitimne vlasti i zaštititi narod od te radikalne skupine", kaže Adel al-Jubeir, saudijski veleposlanik u SAD-u.

U protekla dva tjedna u sukobima u Jemenu poginulo je više od 500 ljudi, a oko tisuću i 700 je ranjeno. Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da je među njima mnogo djece koje se vrbuje i za borbu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene