Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hideaki Ueda je hvalio stanje ljudskih prava u Japanu te je izazvao smijeh u dvorani gdje se sastalo UN-ovo vijeće za borbu protiv torture. Njegova reakcija bila je burna.


Tijekom rasprave na sjednici UN-ove komisije za borbu protiv torture u Ženevi, posebni japanski izaslanik za ljudska prava Hideaki Ueda imao je verbalni ispad.

Vezani članci Slika nije dostupna Studija: Što sve spada u ljudska prava? Slika nije dostupna UN će razmotriti tvrdnju Kine da joj pripadaju sporni otoci

'Naravno, Japan nije u srednjem vijeku. Mi smo jedna od najnaprednijih država na ovom polju', pohvalio se Ueda izazvavši glasan podsmijeh nekolicine drugih diplomata. Njegova je reakcija bila burna.

>> VIDEO Komunistički funkcioner divljao, urlikao i razbijao po aerodromu

'Ne smijte se! Zašto se smijete?! Začepite! Začepite!', izderao se Ueda na kolege.

Zatim je, nakon nekoliko sekundi neugodne tišine, nastavio s govorom ustvrdivši kako je ponosan na stanje ljudskih prava u Japanu. 'Naravno da ima i nekih nedostataka, ali to je tako u svakoj državi. Činimo sve kako bismo popravili situaciju', zaključio je Ueda.

Zanimljivo je da o ovom njegovom ispadu gotovo nijedan veći japanski medij, izuzev nekoliko koji izlaze na engleskom jeziku, nije objavio vijest.

Inače, prije Uede govor je održao izaslanik s Mauricijusa, koji je Japan kritizirao zbog prakse da se osumnjičenike za kaznena djela čak tri tjedna može zadržati na ispitivanju bez prava na odvjetnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook