Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjene nakon ulaska Hrvatske

VIDEO: Borba za mjesta u Europskom Parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani će u travnju 2013. prvi puta glasovati na izborima za Europski parlament kako bi izabrali 12 zastupnika koji će ih predstavljati u aktualnom sazivu Europskog parlamenta, čiji mandat istječe 2014. godine. Upravo zbog toga, u vrlo kratkom vremenu svoje europarlamentarce birat ćemo dva puta, s obzirom da se 'pravi' izbori održavaju tek sljedećeg proljeća.

U Europskom parlamentu nakon izbora 2014. smanjiti će se ukupan broj zastupnika sa 766 na 751. Neke zemlje tako će se morati odreći svojih mjesta u Parlamentu. Odbor za ustavne poslove EP-a došao je do riješenja za koje misli da će biti pošteno i pravedno. Osim Njemačke koja gubi tri mjesta, ni jedna zemlja se ne bi trebala odreći više od jednog zastupnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Biljana Borzan rezultati istraživanja Znate li što su šrinkflacija i skimpflacija? Biljana Borzan upozorila na štetne pojave i traži njihovu zabranu

Trenutna situacija u Parlamentu

Trenutačno u Parlamentu sjedi 754 zastupnika, no ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju broj zastupnika povećat će se za 12 mjesta, odnosno imat će 766 članova.

Donošenjem Lisabonskog ugovora dogovoren je konačan broj zastupnika kako bi se spriječio neograničen rast Parlamenta svaki put kada nova zemlja članica pristupi EU.Tim se Ugovorom postavljaju određena ograničenja:

• maksimalan broj zastupnika: 750 plus predsjednik
• maksimalan broj zastupnika po državi: 96
• minimalan broj zastupnika po državi: 6

Princip raspodjele broja mandata po državama članicama počiva na tzv. principu 'degresivne proporcionalnosti' što u primjeni znači da države s više stanovnika imaju više zastupnika od onih s manjim brojem stanovnika. S obzirom na broj stanovnika RH mi ćemo biti razmjerno zastupljeni.

Prijedlog

Tako će za sljedeće parlamentarne izbore Njemačka morati odustati od 3 mjesta te će 12 zemalja izgubiti po 1 mjesto (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Irska, Litva, Latvija, Mađarska, Portugal, Rumunjska) stoji u prijedlogu usvojenom 19. veljače od strane Odbora za ustavne poslove.

Sljedeći izbori za Europski Parlament održat će se u svibnju ili lipnju 2014.

 

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene