Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Venezueli ubijeno pet ljudi

''Majka svih prosvjeda" - Kaos, suzavac i sukobi s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potaknuti nedostatkom hrane, građani Venezuele sudjeluju u prosvjedu koji organizatori nazivaju "majkom svih prosvjeda". Prosvjednici su izašli na ulice glavnog grada Caracasa, ali i drugih gradova, protiv vlade predsjednika Nicolasa Madura, koji je na vlasti pet godina.

Prosvjedi su prerasli u fizičke sukobe između prosvjednika i snaga sigurnosti. Na ulicama već danima vlada kaos, koristi se suzavac i baca kamenje. Dvoje ljudi ubijeno je tijekom prosvjeda održanih u srijedu.

Pročitajte i ovo Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Oko crnog zlata Izbjegnut novi rat u svijetu: "Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima" Slika nije dostupna Najmanje 61 osoba ubijena Još jedna žrtva Venezuelanskih prosvjeda

Tinejdžer Carlos Moreno, koji se nije planirao pridružiti prosvjednicima, ubijen je hicem u glavu nakon što su "vladine pristaše prišle prosvjednicima i počele pucati", tvrde svjedoci iz Caracasa.

Tijekom dana ubijena je i Paola Ramirez, djevojka stara 23 godine, nakon što su je upucale vladine pristaše. Ni ona nije sudjelovala u prosvjedima.

Ovo nisu prve žrtve prosvjeda koji traje od kraja prošlog mjeseca. Petero prosvjednika, uključujući dječaka starog 13 godina, smrtno je stradalo u sukobima s policijom.

Ipak, prosvjednici su se u srijedu zakleli boriti protiv Madura.

"Ovo je iscrpljujuće, ali nećemo odustati dok ne dobijemo bolju zemlju i ekonomiju", rekla je odvjetnica Luiza Mayorca, te dodala kako bi "najgore bilo ostati doma i dopustiti da je proguta strah. Ova vlada, ovaj režim, nam zagorčavaju život. Ne možemo to prihvatiti."

Kao dokaz da se režim približava diktaturi, prosvjednici ističu trenutak u kojem je Vrhovni sud odan predsjedniku pokušao srušiti zakonodavno tijelo koje se većinom sastoji od članova oporbe. Sud je povukao svoju odluku nakon žestoke osude međunarodne zajednice, piše NPR.

Oporba također zahtijeva nove izbore, koji su prošle godine odgođeni do daljnjega – samo nekoliko mjeseci nakon što je Maduro poništio odluku o provedbi referenduma koji ga je mogao koštati pozicije.

"Što će okončati situaciju u kojoj se naša država trenutačno nalazi? Slobodni i demokratski izbori, kao i poštivanje ustava, kako zaustaviti državni udar koji Manduro, u suradnji s Vrhovnim sudom, kontrolira", rekao je jedan od vođa opozicije Henrique Capriles.

Maduro tvrdi kako su prosvjede organizirale ''sile izvan Venezuele''.

"Vlada SAD-a dala je zeleno svjetlo, dozvolu za provođenje državnog udara u Venezueli", rekao je Maduro u televizijskom obraćanju u utorak.

Maduro je na masovne prosvjede održane u srijedu odgovorio slanjem vojske u Caracas kako bi "obranila moralnost" i kako bi se "suprotstavila izdajicama države".

Prisutnost vojske nije rastjerala prosvjednike, niti ih razuvjerila. 

Među njima je i nezaposlena učiteljica Libertad Diaz. "Nastavit ćemo se boriti jer onaj tko se izmori – izgubit će", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene