441375
441375
441375
441375
441375

Oporba uspješno načinila prvi korak prema opozivu predsjednika Madura

  • , 25.06.2016., 11:49
  • Autor:
  • komentara

Izborno vijeće mora službeno odobriti potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, koja ima moć pokrenuti referendumski proces.

 
 
 
 
Nicolas Maduro na predsjedničku je dužnost izabran u travnju 2013. godine (FOTO: AFP)
Nicolas Maduro na predsjedničku je dužnost izabran u travnju 2013. godine (FOTO: AFP)

Venezuelska oporba prikupila je dovoljno valjanih potpisa za sljedeći korak prema referendumu o opozivu predsjednika Nicolasa Madura, potvrdili su predstavnici oporbe.

Više od 400.000 glasača ratificiralo je svoje potpise koje su otiskom prsta dali na peticiju, rekao je oporbeni čelnik Henrique Capriles.

Najmanje je 195.771 potpisa, ili 1 posto registriranih glasača, je bilo potrebno za sljedeći korak u procesu, prema državnom izbornom vijeću.

Sljedeći korak kaže da izborno vijeće mora službeno odobriti te potpise i postaviti krajnji rok za drugu peticiju, za koju je potrebno 20 posto glasača ili oko 4 milijuna potpisa, da se pokrene referendumski proces.

Maduro, koji je na predsjedničku dužnost izabran u travnju 2013., a mandat mu istječe 2019., se namjerava suprotstaviti naporima oporbe te je izjavio da je referendum "opcija, a ne obaveza".

Naftom bogata Venezuela potonula je u duboku gospodarsku krizu zbog pada cijena nafte i stanovništvo je suočeno s nestašicima osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko, meso i higijenske potrepštine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se