Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora arapskog svijeta

'Velikom junaku' al-Zaidiju libijsko odličje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački novinar Mountazer al-Zaidi, koji je gađao američkog predsjednika Georgea Busha cipelama, već dva dana ne samo što dobiva podršku iz raznih dijelova arapskog svijeta koji ga smatraju 'velikim junakom', već će iz Libije dobiti i 'odličje za hrabrost', a na jednoj libanonskoj TV-postaji i posao, ako ga prihvati, javljaju svjetske agencije.

Palestinska oružana skupina Odbori narodnog otpora uputila je javni zahtjev odvjetnicima u cijelom svijetu da se mobiliziraju za obranu 'velikog junaka' al-Zaidija.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon na jugu Libanona Izrael gađao selo i ubio Hezbolahova zapovjednika Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva

'Izražavamo punu potporu tom velikom junaku i zahtijevamo od svih odvjetnika na svijetu da se mobiliziraju za njegovu obranu', izjavio je glasnogovornik skupine Abu Abir na konferenciji za novinare u Gazi.

Bacanje cipela bilo je 'prirodni odgovor zločincu i velikom demonu koje utjelovljuje Bush', dodao je.

Halil Dulaimi, bivši odvjetnik Sadama Huseina, rekao je kako priprema al-Zaidijevu obranu i kako mu je besplatnu pomoć već ponudilo najmanje 200 odvjetnika.

'Upravo kontaktiram udruge arapskih odvjetničkih društava kako bih oformio tim za obranu, a dosad mi se javilo oko 200 odvjetnika iz Iraka, ali i drugih zemalja, među kojiuma ima i Amerikanaca, koji su izrazili želju besplatno braniti novinara', rekao je Dulaimi. 

>> 10 milijuna dolara za cipelu kojom je gađao Busha

Potporu iračkom kolegi na manjem skupu u Gazi izrazili su i palestinski novinari, a status 'junaka' za al-Zaidija zatražio i libanonski Hezbolah.

'To je poljubac na odlasku u ime svih udovica, siročadi i svih ljudi koji su ubijeni u Iraku, hrabar poljubac dopisnika TV postaje al-Bagdadije Mountazera al-Zaidija koji zaslužuje biti pozdravljen', kaže u priopćenju šijitska organizacija koju SAD nazivaju terorističkom.

Zaidija 'treba tretirati kao junaka i pozivamo sve arapske medije na solidarnost' s novinarom, a 'zapadne vlade, i osobito nova američka administracija, moraju znati da loša politika u regiji može doživljavati samo još neuspjeha i cipela', rekao je libanonski ajatolah Mohammad Hussein Fadlallah.

Karitativna udruga Waatassimou kojoj je na čelu kći libijskog vođe Moamera Gadafija, Ajša, odlučila je odlikovati al-Zaidija 'medaljom za hrabrost'.

'Prema uputi glavne tajnice udruge Waatassimou za karitativna djela, udruga je odlučila odlikovati medaljom za hrabrost iračkog novinara Mountazera al-Zaidija' zato što je jasno rekao - NE kršenjima ljudskih prava', izrazivši to bacanjem cipela u lice američkog predsjednika Georgea Busha.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos u izjavi za TV postaju Telecinco ocijenio je da je al-Zaidi svojim postupkom izrazio 'bijes' muslimanskog svijeta spram američke administracije.

Ponašanje novinara nije bilo 'dostojanstveno', ali potpora koju dobiva pokazuje osjećaje Arapa i muslimana, rekao je Moratinos i usporedio te osjećaje s invazijom na Irak 2002. koja je 'počela loše'.

'Stvoren je novi neprijatelj i nova strategija' koja potiče protuzapadne osjećaje, što 'nije dobro za svijet', zaključio je Moratinos, nekadašnji posebni izaslanik EU za Bliski istok. 

>> VIDEO: Busha novinar gađao cipelom

Mountazer al-Zaidi, novinar televizijske kuće al-Bagdadia, uz uvredljive je povike u nedjelju gađao objema svojim cipelama američkog predsjednika Georgea Busha na konferenciji za novinare u Bagdadu, ali se Bush uspio izmaknuti.

Potom su ga uhitile iračke službe sigurnosti i, prema riječima njegovog brata Maithama, u zatvoru teško pretukle, zbog čega je završio u bolnici.

'Jučer nas je kontaktirala osoba koju poznajemo i rekla da je Muntazer u nedjelju prebačen u bolnicu Ibn-Sina. Kundakom puške mu je razbijena glava, a slomljena mu je jedna ruka', rekao je Maitham al-Zaidi.

Drugi Mountazerov brat, Udaj, izrazio je strah da će se s njegovim bratom loše postupati dok je u pritvoru, ali i odbio poziv venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza da cijela obitelj dođe živjeti u Venezuelu.

'Zahvalni smo predsjedniku Hugu Chavezu. No, mi smo Iračani i živimo u Iraku', rekao je Udaj u ime obitelji.

Al-Zaidija čeka sudski postupak, najvjerojatnije prema članku zakona koji zabranjuje javno vrijeđanje strane države, međunarodne organizacije ili visokog stranog dužnosnika, za što je predviđena zatvorska kazna do dvije godine, ali možda i prema odredbi iz iračkog kaznenog zakona iz 1969. o 'uvredi Predsjedniku ili njegovom predstavniku', za što bi al-Zaidi, utvrdi li sud da se Predsjednikom može smatrati i premijer Nuri al-Maliki, koji je stajao pokraj Busha u trenutku incidenta, mogao dobiti i sedam godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene