Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabri novinar

10 milijuna dolara za cipelu kojom je gađao Busha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračkom novinaru, Montazeru al-Zaidiju, koji je bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha slomljene su ruka i rebra te ozlijeđeno oko i noga, rekao je njegov brat. Bogati Saudijac za jednu bačenu cipelu na Busha nudi 10 milijuna dolara, a libanonska televizija Zaidiju nudi posao.

Bogati Saudijac Hasan Muhammad Makhafa ponudio je 10 milijuna dolara za jednu cipelu koju je irački novinar bacio na Busha. Makhafa je na arapskoj televizijskoj postaji Al - Arabya rekao da je Zaidijeva cipela 'simbol slobode, a ne samo obuća.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobro vladanje Na slobodi irački novinar koji je bacio cipelu na Busha Slika nije dostupna Cipelom na Busha Irački novinar priznao napad na sudu

'Za mene jedna ta cipela ima više vrijednosti od sve moje imovine. Želim da je nasljede moja djeca', rekao je Saudijac te dodao kako bi je najvjerojatnije mogao preprodati za mnogo više novca, ali ne namjerava to učiniti.

Policija ga pretukla, televizija mu nudi posao

'Prema informacijama agenata sigurnosti Montazera al-Zaidija Iračani drže u 'zelenoj zoni', a istukle su ga iračke službe sigurnosti', rekao je njegov brat 32-godišnji Durgham.

'Slomljeni su mu ruka i rebra te ozlijeđeni oko i noga', rekao je ne navodeći kada su mu nanesene ozljede.

Drže ga službe Mufaka al-Roubaiea, iračkog savjetnika za državnu sigurnost, rekao je Durgham te napomenuo kako je Montazer bio otet i pušten nakon tri dana prije nekoliko godina. Ne zna se tko su otmičari, a obitelj pretpostavlja da se radi o pripadnicima al-Quaide. U siječnju su ga uhitili Amerikanci te mu pretresli stan. Pustili su ga dan poslije uz ispriku.

>> Busha novinar gađao cipelom

'Mrzi američku fizičku i iransku moralnu okupaciju Iraka', rekao je njegov brat te dodao da je incident bio spontan, a ne planiran kako nagađaju neki mediji.

Na konferenciji za novinare u nedjelju navečer je Montazer al-Zaidi, novinar televizije al-Bagdadia bacio cipele na američkog predsjednika Busha i vrijeđao ga. Iračke službe sigurnosti odmah su ga uhitile, a stanovnici Iraka slave ga kao heroja i prosvjedima traže njegovo oslobađanje

Libanonska tv nudi mu posao

Libanonska televizija, poznata po protuameričkim stajalištima, Zaidiju je ponudila posao, potvrdila je zaposlenica te kuće.

New TV 'javno je ponudila posao novinaru', koji je uhićen nakon incidenta, potvrdila je djelatnica Fadia Bazzi nakon što je televizija svoju ponudu iznijela u ponedjeljak navečer u sklopu dnevnika.

Novinar će biti plaćen 'od trenutka kada je bacio svoju prvu cipelu', rekla je Bazzi.

>> 'Velikom junaku' al-Zaidiju libijsko odličje

Televizija, čiji je vlasnik bogati libanonski poslovni čovjek Tahsin Khayyat, spremna je 'platiti jamčevinu za oslobađanje novinara iz zatvora kao i troškove njegova branitelja'.

Mountazer al-Zaidi, novinar televizijske kuće al-Bagdadia, uz uvredljive je povike u nedjelju gađao objema svojim cipelama američkog predsjednika Georgea W. Busha na konferenciji za medije u Bagdadu, ali ga je promašio jer se Bush izmaknuo.

Al Zaidija su uhitile iračke službe sigurnosti i prema riječima njegova brata u zatvoru teško pretukle.

Podrška iz Venezuele

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez ocijenio je jako hrabrim potez iračkog novinara koji je na tiskovnoj konferenciji Bagdadu cipelama gađao američkog predsjednika George W. Busha.

Chavez, koji sam ne bira uvrede kada govori o svom američkom kolegi, rekao je kako mu je ipak drago što cipele nisu pogodile metu. Iskrenost njegovih riječi možda dovodi u pitanje široki osmjeh kojim je komentirao cijeli događaj, kao i činjenica da je snimka s tiskovne konferencije u Bagdadu i Bushovo vješto izbjegavanje letećih cipela javno prikazana na sjednici Chavezove vlade.

>> Prosvjedi za oslobađanje novinara koji je cipelama gađao Busha

'Dobro je što ga nije pogodio. Ne potičem bacanje cipela ni na koga, ali stvarno, kakva je to hrabrost!', rekao je Chavez.

Chavez je dosad Busha gađao samo verbalno, nazivajući ga 'magarcem', 'pijandurom' i 'sotonom'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene