Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su prvi put uhvatili trenutak u kojem crna rupa proždire zvijezdu, a zatim jedan dio nje jednostavno - 'ispljune' nazad.


Znanstvenici su mjesecima pratili zvijezdu veličine Sunca koja je sa svoje uobičajene putanje skrenula prema ogromnoj crnoj rupi. Zatim su vidjeli bljesak na rubu crne rupe, a astronomi tvrde kako je ovo prvi put u povijesti potvrđeno kako neko nebesko tijelo uspijeva pobjeći gravitaciji rupe.

Vezani članci Slika nije dostupna Činjenice i fotografije zbog kojih ćete preispitati svoje čitavo postojanje Slika nije dostupna ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE Zbog 'crnih čudovišta' život na Zemlji neće biti moguć

'Ovakvi događaji su izuzetno rijetki', kaže Sjoert van Velzen, vođa tima koji je sedam mjeseci pratio zvijezdu i ono što se s njome događalo. Naime, astronomi su već ranije uspjeli snimiti kako crna rupa guta nebeska tijela, ali ne i kako se neko od njih uspijeva, makar i dijelom, othrvati njezinoj gravitaciji.

Ogromne crne rupe obično se nalaze na rubovima velikih galaksija. Ona koja je uočena, nalazi se na granici jedne manje galaksije i milijun je puta veća od našeg Sunca. Ipak, dovoljno je velika da proguta zvijezdu.

Izgradnja najvećeg teleskopa na Zemlji u posljednjoj fazi

'Još uvijek ne znamo kako crna rupa uništava zvijezdu. Prema našim otkrićima, dijelovi zvijezde mogu joj pobjeći, a ovo istraživanje će u velikoj mjeri doprinijeti kompletiranju teorije o funkcioniranju crnih rupa', kaže van Velzen.

Galaksija u kojoj je primijećen ovaj neobični događaj udaljena je od nas 300 milijuna svjetlosnih godina. Ranije promatrane crne rupe obično su tri puta udaljenije, piše Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook