Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak prizor

PARADA ZA PAMĆENJE Ovakvu disciplinu možete vidjeti samo u zemlji 'Izvrsnog vođe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velikom paradom u slavu 'sjajne zvijezde' Kim Jong-Una proslavljen je u utorak u središtu Pjongjanga završetak izvanrednog kongresa jedine stranke koja stoji na čelu izolirana komunističkog režima Sjeverne Koreje.

Mladi čelnik bio je središnja figura parade koju je pratio balkona iznad ogromnog Trga Kim-Il Sunga, koji su stotine tisuća osoba pretvorile u ružičasti ocean mašući buketima cvijeća u pravcu nasljednika obiteljske dinastije na vlasti već gotovo 70 godina.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Pjongjang organizira redovito velike vojne parade radi obilježavanja kakvog simboličnog datuma i pokazivanja najnovijeg naoružanja.

No, parada u utorak bila je u potpunosti civilni događaj. Međutim, svejedno je među prisutnima bilo vojnih referenci, primjerice kartonskih maketa raketa i vozila za svemirsko lansiranje.

Šef parlamenta Kim Yong-Nam obratio se gomili prije početka parade kako bi čestitao Kim Jong-Unu na njegovom promicanju u predsjedništvo Radničke stranke Koreje.

"Izbor je dokazao apsolutno povjerenje naše vojske i našeg naroda u velikog čelnika Kim Jong-Una", kazao je on pozvavši svoje sugrađane da daju odlučnu i dosljednu potporu ideologiji i propisima koje promiče "dragi čelnik Kim Jong-Un".

Kongres radničke stranke Koreje trajao je od petka do ponedjeljka i prvi je održan nakon 1980. godine. Taj je kongres omogućio Kim Jong-Unu, koji je 2011. naslijedio na vlasti svog oca Kim Jong-Ila, da postane nesporni nasljednik dinastije koju je utemeljio njegov djed Kim Il-Sung.

Tisuće delegata usvojilo je u nedjelju prijedlog vezan uz potrebu gospodarskog napretka kao i onaj o razvoju "nuklearne sile za samoobranu".

Na paradi u utorak masa ljudi je defilirala pored sjevernokorejskog čelnika mašući rozim papirnatim cvjetovima i stranačkim zastavama i uzvikujući "Živio" svome čelniku, koji je na kongresu izabran za predsjednika stranke, na čemu su mu stigle čestitke iz Pekinga. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene