Velikom paradom u slavu 'sjajne zvijezde' Kim Jong-Una proslavljen je u utorak u središtu Pjongjanga završetak izvanrednog kongresa jedine stranke koja stoji na čelu izolirana komunističkog režima Sjeverne Koreje.


Mladi čelnik bio je središnja figura parade koju je pratio balkona iznad ogromnog Trga Kim-Il Sunga, koji su stotine tisuća osoba pretvorile u ružičasti ocean mašući buketima cvijeća u pravcu nasljednika obiteljske dinastije na vlasti već gotovo 70 godina.

Vezani članci Kim Jong Un I to se dogodilo: Koronavirus ušao i u najzatvoreniju zemlju na svijetu, Kim proglasio izvanredno stanje Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 4 Anonimni južnokorejski dužnosnik tvrdi: Kim Jong Un nije bio na operaciji

Pjongjang organizira redovito velike vojne parade radi obilježavanja kakvog simboličnog datuma i pokazivanja najnovijeg naoružanja.

No, parada u utorak bila je u potpunosti civilni događaj. Međutim, svejedno je među prisutnima bilo vojnih referenci, primjerice kartonskih maketa raketa i vozila za svemirsko lansiranje.

Šef parlamenta Kim Yong-Nam obratio se gomili prije početka parade kako bi čestitao Kim Jong-Unu na njegovom promicanju u predsjedništvo Radničke stranke Koreje.

"Izbor je dokazao apsolutno povjerenje naše vojske i našeg naroda u velikog čelnika Kim Jong-Una", kazao je on pozvavši svoje sugrađane da daju odlučnu i dosljednu potporu ideologiji i propisima koje promiče "dragi čelnik Kim Jong-Un".

Kongres radničke stranke Koreje trajao je od petka do ponedjeljka i prvi je održan nakon 1980. godine. Taj je kongres omogućio Kim Jong-Unu, koji je 2011. naslijedio na vlasti svog oca Kim Jong-Ila, da postane nesporni nasljednik dinastije koju je utemeljio njegov djed Kim Il-Sung.

Tisuće delegata usvojilo je u nedjelju prijedlog vezan uz potrebu gospodarskog napretka kao i onaj o razvoju "nuklearne sile za samoobranu".

Na paradi u utorak masa ljudi je defilirala pored sjevernokorejskog čelnika mašući rozim papirnatim cvjetovima i stranačkim zastavama i uzvikujući "Živio" svome čelniku, koji je na kongresu izabran za predsjednika stranke, na čemu su mu stigle čestitke iz Pekinga. (Hina)