Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za MH370

'Blizu smo. Ovo je najbolji trag do sada!': U Indijskom oceanu otkrivena tri signala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na istražiteljima je da utvrde jesu li otkriveni signali povezani s nestalim malezijskim zrakoplovom. Pokupili su ih kineski i australski brodovi.

Čelnik australske agencije koja koordinira potragu za nestalim malezijskim zrakoplovom rekao je da su vrlo blizu lociranju područja gdje je let MH370 pao, piše Independent. Angus Houston rekao je na konferenciji za medije u Perthu u ponedjeljak kako je pronalak signala najobećavajući trag od početka potrage. Novinarima je rekao i da je mnogo optimističniji nego je bio prije tjedan dana.

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Avion, ilustracija Slučaj leta MH370 Ne odustaju od potrage za avionom koji je nestao prije 10 godina: Za pronalazak ostataka nudi se milijunska nagrada

'Ohrabreni smo da smo vrlo blizu mjesta na kojem moramo biti', poručio je Houston.

'Trenutno smo u vrlo dobro definiranom području pretraživanja, što će, nadamo se, s vremenom dati informacije koje nam trebaju da bi rekli kako je MH370 u vodu ušao upravo ovjde', objasnio je, ali unatoč pozitivnosti, upozorio kako su olupine i dalje izgubljene.

'Želio bih više infromacija prije nego kažemo 'to je to'', zaključio je.

Otkrivena tri signala

Brod kraljevske mornarice pridružio se ekipe koja pokušava otkriti jesu li signali otrkiveni u Indijskom oceanu povezani s nestalim letom MH370. Vlasti pokušavaju utvrditi jesu li tri signala otkrivena u Indijskom oceanu povezana s crnom kutijom nestalog malezijskog zrakoplova, piše Sky News.

VIDEO Bliži li se kraj misteriju? Otkriven signal u Indijskom oceanu!

Kineski i australski brodovi signale su pokupili u različitim dijelovima zone koja se pretražuje. Dužnosnici pozivaju na oprez dok provjeravaju odakle 'pingovi' dolaze.

'Važan i ohrabrujući trag'

Kineski patrolni brod pokupio je dva signala - prvi, onaj u petak bio je slab, a subotnji je trajao 90 sekundi. Imali su frenkvenciju 37,5 kHz. Australski brod izvijestio je o zasebnom 'akustičnom događaju' oko 555 kilometara dalje. Međutim, stručnjak za spašavanje John Noble rekao je kako se to gotovo sigurno ne može povezati s kineskim otkrićem.

Vrijeme za pronalaženje crne kutije bliži se kraju. Vijek trajanja baterije je 30 dana, ali Angus Houston tvrdi da crna kutija može nastaviti s prijenosom i nekoliko dana nakon isteka roka.

Više aviona i brodova poslano je na područje na kojem je otrkiven signal. Kineska avijacija na tom je području uočila i više bijelih plutajućih predmeta.

Houston je naglasio da su istražitelji još uvijek daleko od toga da zaključe kako su signali iz Boeinga 777 koji je prevozio 239 ljudi. Ipak, dodao je da je riječ o važnom i ohrabrujućem tragu koji obećava i zahtijeva punu istragu.

Također, napomenuo je da je došlo do korekcije satelitskh podataka koji se koriste za izračun vjerojatne putanje zrakopova. Od ponedjeljka, južnio dio trenutne zone pretraživanja bit će veći prioritet od sjevernog dijela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene