Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu zadovoljni izvješćem

Vatikan: UN iskrivljuje činjenice o pedofiliji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan je u srijedu optužio UN da iskrivljuje činjenice u izvješću koje je, kako stoji u priopćenju Svete Stolice, 'pripremljeno unaprijed' i objavljeno u Ženevi te kritički orijentirano prema Katoličkoj crkvi i njezinu odnosu prema pedofilskim zlostavljanjima.

'Gotovo bi se moglo reći da je izvješće UN-ova Povjerenstva za prava djece pripremljeno unaprijed, prije sastanka s izaslanstvom Svete Stolice', rekao je msgr. Silvano Tomasi, promatrač pri UN-u u Ženevi u intervjuu za radio Vatikan.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Tomasi je iznio pojedinosti koje je Katolička crkva poduzela protiv spomenutih zlostavljanja, kazavši kako mu se čini da UN iskrivljuje činjenice, a 'u obzir treba uzeti činjenice i dokaze'. Optužuje zagovornike istospolnih brakova da su utjecali na izvjestitelje UN-a. 'Vjerojatno su nevladine organizacije koje zanimaju homoseksualnost, istospolni brakovi i ostala slična pitanja iznijeli svoja zapažanja kojima su utjecali na izvješće', kazao je.

UN osudio Vatikan: Omogućili ste svećenicima zlostavljanje djece

Drugi čovjek Vatikana, državni tajnik Pietro Parolin rekao je da Sveta Stolica namjerava odgovoriti UN-u pošto se izvješće dobro prouči. 'Mi ćemo objaviti jasan odgovor, no možemo samo ponoviti da smo spremni ispuniti ono što traži Povjerenstvo i ono što se zahtijeva konvencijom o pravima djece' kojoj je pristupio i Vatikan, istaknuo je Parolin. Dodao je da je iznenađen što su se izvjestitelji 'upustili i u analizu tema koje spadaju u katoličku doktrinu, osobito kad je riječ o pobačaju'.

Glasnogovornik Vatikana, Federico Lombardi obećao je da će Vatikan u predstojećim danima ili tjednima iznijeti pojedinosti plana o borbi protiv pedofilije te o načinu na koji funkcionira povjerenstvo osnovano za sprečavanje zlostavljanja. Osnivanje povjerenstva, prvi konkretan potez pape Franje u ovoj domeni Vatikan je najavio 5. prosinca.

U izvješću Povjerenstva za prava djece oštro se kritizira politika Vatikana prema brojnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece što su ih počinili članovi klera, tražeći da se odsad svi svećenici pedofili izvedu pred sud.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene