Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Vatikan Raulu Castru poželio uspjeh u rješavanju problema Kubanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan se nada da će novo kubansko čelništvo donijeti "ispravne odluke" i slušati potrebe naroda, rekao je jučer u Havani vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Kardinal Bertone će danas postati prvi strani dužnosnik koji će se susresti s Raulom Castrom od njegova izbora za kubanskog predsjednika u nedjelju.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile

Bertone je diplomatima u Havani, u govoru koji je kasnije podijelila kubanska katolička crkva, rekao da Kubanci "imaju pravo biti ponosni što su Kubanci, i biti poštovani, cijenjeni i zastupani od onih koji njima upravljaju".

Bertone je rekao da Raul Castro i kubansko čelništvo moraju pokazati "sposobnost slušati i sve više i više zastupati" potrebe Kubanaca.

Na zajedničkoj konferenciji s kubanskim ministrom vanjskih poslova Felipeom Perezom Roqueom, Bertone je rekao da očekuje "jasnoću" i "iskrenost" na svom susretu s novim kubanskim čelnikom, koji je u nedjelju na dužnosti zamijenio brata Fidela Castra.

Bertone, koji obilježava povijesni posjet pape Ivan Pavla II
komunističkoj Kubi prije deset godina, rekao je da su njegovi odnosi s kubanskim dužnosnicima tijekom šestodnevnog posjeta koji završava u utorak bili "odlični". On je kubanskom čelništvu ponudio "bliskost" katoličke crkve u "radu na općem dobru" kubanskog naroda.

"Novi predsjednik Raul, nova vlada države, sama katolička crkva, svi nastoje prepoznati, uvidjeti težnje naroda i odgovoriti na njih svim mogućim sredstvima, imajući na umu teškoće kubanskog naroda, posebice gospodarsku blokadu", rekao je drugi čovjek Vatikana.

Kubanska biskupska konferencija ranije u ponedjeljak dala je "glas povjerenja" novom predsjedniku Castru za kojeg je rekla da je obećao provesti promjene za "dobrobit kubanskog naroda".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene