Deseci tisuća Katalonaca okupilo se u samom središtu Barcelone na prosvjedu unionista za ostanak u uniji sa Španjolskom, dva dana nakon što su vlasti iz Madrida ukinule autonomiju te španjolske pokrajine, a katalonski parlament proglasio neovisnost od Španjolske.

Galerija


Prosvjed unionista za ostanak Katalonije u Španjolskoj počeo je točno u podne, a organizirala ga Societat Civil Catalana, organizacija koja je protiv proglašenja neovisnosti Katalonije od Španjolske. Na prosvjedu se okupilo na desetke tisuća ljudi, izvještavaju strani mediji.

Službeni slogan prosvjeda glasi "Mi smo Katalonija. Zdrav razum za koegzistenciju!".

Prosvjed unionista u Barceloni (Foto: AFP)

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir izvještava kako prosvjednici najviše izvikuju parole protiv Carlesa Puigdemonta, katalonskog čelnika te povikuju da on mora završiti u zatvoru i da je manipulator.

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir na prosvjedu unionista u Barceloni (Foto: Katarina Alvir/Dnevnik.hr) - 2

Osim toga, prosvjednici povikuju i "Živjela Katalonija! Živjela Španjolska!" te "Svi smo mi Španjolci, svi smo mi Katalonci".

Prosvjednici žele Europi i svijetu pokazati da nije cijela Katalonija za neovisnost, a neki se nadaju da će španjolske vlasti uhititi Puigdemonta.

Prosvjed unionista u Barceloni (Foto: Katarina Alvir/Dnevnik.hr) - 4

Službeni Madrid je u subotu preuzeo kontrolu nad Katalonijom po prvi put u gotovo četiri desetljeća, nakon čega je raspuštena regionalna vlada i šef katalonske policije. Prethodno tome, katalonska vlada proglasila je deklaraciju o neovisnosti.

Smjenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont obećao je da će se Katalonija tome oduprijeti na miran način.

Prosvjed unionista u Barceloni (Foto: AFP)

Prosvjed bez incidenata

Reporterka Katarina Alvir o stanju u Barceloni izvijestila je u Dnevniku Nove TV

„Na prosvjedu nije bilo incidenata ni kaosa, kao ni na jednom prosvjedu od izbijanja krize. Organizatori kažu da ih je bilo više od milijun sudionika, a katalonska policija tvrdi da ih je bilo 300.000. Prosvjednici kažu kako žele pokazati da nisu svi Katalonci za neovisnost te žele da Španjolska ostane jedinstvena. Sutra je prvi radni dan nakon proglašenja neovisnosti, jedan od katalonskih sindikata pozvao je građane na opći štrajk. Najavljeno je i podizanje optužnice protiv smijenjenog katalonskog predsjednika Puigdemonta. Pristaše neovisnosti pozvale su na pružanje otpora ako Madrid silom pokuša smijeniti katalonske čelnike koji su zasad smijenjeni samo na papiru“, izvijestila je Alvir.