Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je u utorak kako se ne smatra nadležnim za ocjenu o tome ugrožava li zahtjev za uspostavom posebnog radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku u toj zemlji vitalne nacionalne interese Bošnjaka.


Ovakav zaključak Ustavnog suda rezultat je dvodnevne rasprave na kojoj se odlučivalo o tome jesu li bošnjački zastupnici u Domu naroda Parlamenta BiH imali pravo osporiti usvajanje zaključka kojim je hrvatski zastupnik u tom istom domu Ilija Filipović potaknuo uspostavu posebnog programa na hrvatskom jeziku unutar javnog RTV servisa u BiH.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik: ''BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. Pred teškom smo krizom'' Udžbenik iz istriotskog jezika U Hrvatskoj su čak tri jezika pred izumiranjem: "Pravi hrvatski smo počeli u školi govoriti. Do šeste godine ga nismo znali"

Zastupnik Filipović je tijekom zasjedanja Doma naroda održanog 15. svibnja kada se rapravljalo o novom zakonu o javnom RTV sustavu i servisu u BiH predložio da se Vijeće ministara te zemlje obveže na poduzimanje mjera kako bi se osnovao RTV kanal koji bi emitirao na hrvatskom jeziku.

Bošnjački su zastupnici odmah reagirali vetom ocijenivši kako se na ovaj način "na mala vrata" pokušava progurati zamisao o hrvatskom RTV kanalu iako za to nema ni zakonskih ni materijalnih pretpostavki.

Filipovićev je zaključak tada blokiran pozivanjem Bošnjaka na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o čijoj utemeljenosti, sukladno Poslovniku Parlamenta BiH, odlučuje državni Ustavni sud.

"Predloženi zaključak (bošnjačkih zastupnika) ne predstavlja odluku za čije bi ispitivanje bio nadležan Ustavni sud u smislu Ustava BiH", stoji u odluci objavljenoj na internetskoj stranici suda.

Za sada nije jasno je li ovime zahtjev hrvatskih zastupnika za uspostavom RTV programa na hrvatskom jeziku postao pravomoćan odnosno kako će Vijeće ministara BiH postupiti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju