Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rođak Benita Mussolinija zatražio je ekshumaciju posmrtnih ostataka fašističkog diktatora kako bi se utvrdio uzrok njegove smrti. Odvjetnik Guida Mussolinija podnio je zahtjev da se "sudskim putem i definitivno utvrdi uzrok Mussolinijeve smrti".


Iako se zna da su partizani Ducea i njegovu ljubavnicu strijeljali i objesili za noge na mesarske kuke u Milanu, Benitov rođak zatražio je forenzičku ekspertizu uzroka diktatorove smrti. 

Vezani članci Kosilica, ilustracija Supružnici ukrali kosilicu, muž je imao kreativno objašnjenje: "Partizani su me tukli na Golom otoku..." Slika nije dostupna Kritike spomeniku pape Ivana Pavla II: Ružan je i podsjeća na Mussolinija

- Historiografija nudi 19 različitih verzija, ali nijedan sudski akt nikada nije utvrdio istinu, kao što je to učinjeno za Claru Petacci, Duceovu dugogodišnju ljubavnicu koja je likvidirana zajedno s njim, rekao je odvjetnik Luciano Randazzo talijanskoj agenciji Ansi.

Zaključio je da je "nužna forenzička ekspertiza, a za što je potrebna ekshumacija posmrtnih ostataka Benita Mussolinija". 

Inicijativu je osudila Mussolinijeva unuka Alessandra, jedna od najeksponiranijih političarki talijanske ekstremne desnice. "Protivim se ovoj ideji. Tu odluku može donijeti samo cijela obitelj, a ne jedna osoba", rekla je Alessandra Mussolini, dodavši da je "djed mrtav i treba ga ostaviti da počiva u miru".

Talijanski partizani uhvatili su Mussolinija i Claru Petacci 26. travnja 1945. godine kod Milana. Dva dana kasnije su ih strijeljali, a njihova tijela objesili za noge na mesarske kuke na Trgu Loreto u Milanu. Taj diktator vladao je Italijom 21 godinu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju