Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kći ukazala na nepravilnosti

Bračni par umro na hodočašću: "Platili su puno novca, a bili su na ekstremnim temperaturama s malo hrane"

Hodočašće u Saudijsku Arabiju po ekstremnim temperaturama
Hodočašće u Saudijsku Arabiju po ekstremnim temperaturama Foto: Afp
Usred toplinskog udara američki je par stradao tijekom hodočašća u Meku. Njihova kći ukazala je na nepravilnosti.

Američki par Alhaji Alieu Dausy Wurie (71) i Haja Isatu Wurie (65) ubrajaju se među više od 1300 ljudi koji su umrli tijekom ovogodišnjeg hadža, muslimanskog hodočašća u Saudijsku Arabiju. Par rođen u Sijera Leoneu nestao je 16. lipnja, a nekoliko dana kasnije proglašeni su mrtvima.

Njihova kći za BBC je ispričala kako su hodali više od dva sata po ekstremnim temperaturama prije nego što su podlegli toplinskom udaru. Temperature tijekom ovogodišnjeg hodočašća prelazile su 50 stupnjeva.

Saida Wurie rekla je kako su njezini roditelji išli u Saudijsku Arabiju u sklopu turističke grupe s još gotovo 100 drugih hodočasnika te da je svatko od njih platio 11.500 dolara za putovanje. 

"To je nešto što su željeli učiniti cijeli svoj život. Bili su izuzetno uzbuđeni", rekla je Wurie te nadodala kako im turistička agencija nije omogućila mnogo toga što im je bilo obećano. 

Pročitajte i ovo Julian Assange 14 godina pravne bitke Julian Assange je na slobodi!

"Proveli su nekoliko dana pokušavajući sami pronaći hranu iako je paket trebao uključivati obroke svaki dan. S minimalnim zalihama hrane bili su na ekstremnim temperaturama", nadodala je Wurie. 

Nakon razgovora s konzulatom Wurie je uspjela saznati na kojem su groblju njezini roditelji pokopani te sada planira otići u Saudijsku Arabiju. Također je rekla da su u procesu osobne stvari njezinih roditelja nestale. 

Saudijska novinska agencija SPA objavila je podatke prema kojima većina hodočasnika u Meki nije imala službene dozvole. Problem je što oni bez odgovarajućih dozvola teško imaju pristup prostorima koji osiguravaju klimatizaciju, što je bilo posebno važno ove godine s obzirom na visoke temperature. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene