Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja suverenitetu

Upozorenje Dodiku: Zapad neće tolerirati referendum u RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diplomati Europske unije i najutjecajnijih zapadnih država u Bosni i Hercegovini upozorili su vlasti Republike Srpske da će planirani referendum u tom entitetu o statusu Suda i Tužiteljstva BiH smatrati prijetnjom suverenitetu i integritetu države "što se neće tolerirati", stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak u Sarajevu.

Izjavu su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark, veleposlanik Britanije Edward Ferguson, veleposlanice Sjedinjenih Država Maureen Corrmack i Francuske Claire Bodonyi te otpravnik poslova njemačkog veleposlanstva Adrian Pollmann.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom'' Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

Oni su u ponedjeljak zajedno s predstavnikom talijanskog veleposlanstva boravili u Banja Luci i prenijeli takvu poruku dužnosnicima u vlasti RS uoči zasjedanja entitetskog parlamenta koji bi trebao službeno odlučiti o zahtjevu predsjednika RS Milorada Dodika za raspisivanje referenduma.

Dodik je zatražio da parlament donese odluku o raspisivanju referenduma, vjerojatno tijekom rujna, na kojemu bi se stanovnici RS izjašnjavali o tome treba li postojati Sud i Tužiteljstvo BiH i trebaju li se odluke tih pravosudnih tijela primjenjivati na teritoriju RS.

Referendumsko pitanje, kako ga je formulirao Dodik, krajnje je sugestivno jer govori o tim institucijama kao o onima "nametnutim protuustavnim odlukama" visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Pri tom se uopće ne spominje činjenica da je zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH donio državni parlament 2004. godine u čemu su sudjelovali i zastupnici iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). U izjavi zapadnih diplomata stoji kako su pravosudna tijela na državnoj razini "ključno važna za suverenitet i stabilnost BiH".

"Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da predloženi referendum predstavlja protuustavni pokušaj ne da se reformiraju nego da se potkopaju ta tijela kao i stoga što bi to predstavljalo izravnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti cijele zemlje. To ne može biti tolerirano", stoji u izjavi.

U njoj se konstatira da je posljednje što BiH u ovom trenutku treba sukobljavanje koje će dovesti u pitanje provedbu nužnih reformi. U ime Europske unije posebice je istaknuto upozorenje da bi provedbom referenduma BiH sigurno bila zaustavljena na putu ka članstvu u Uniji.

Navedeno je kako bi organiziranje referenduma uz dovođenje u pitanje europske budućnosti BiH bilo i uzaludno trošenje novaca za nešto što ne može imati nikakav pravni učinak.

Dodik unatoč upozorenjima pozvao na raspisivanje referenduma

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je od zastupnika u entitetskom parlamentu zatražio donošenje odluke o raspisivanju referenduma kojim bi se osporio rad Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Ignorirajući ozbiljna upozorenja međunarodne zajednice kako bi takav referendum bio protuustavan i protuzakonit te kako njegova provedba neće biti tolerirana, Dodik je na posebno sazvanoj sjednici Narodne skupštine RS u Banja Luci pozvao na provedbu refrenduma na kojemu bi građani odgovarali na pitanje "podržavaju li neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske".

Dodik je u gotovo jednosatnom uvodnom izlaganju nadugačko i naširoko elaborirao zašto pravosudna tijela na državnoj razini ne smiju postojati a glavni argument bila mu je konstatacija kako je njihova uspostava rezultat nastojanja međunarodne zajednice "da se dodvori Bošnjacima".

Dodik je iznio podatak kako je Sud BiH do sada u predmetima ratnih zločina optuženicima srpske nacionalnosti izrekao 1498,5 godina zatvora što je gotovo 80 posto ukupnih presuda.

"Za genocid su podizane optužnice samo protiv osoba srpske nacionalnosti", kazao je Dodik postavivši pitanje zašto se za genocid ne sudi i Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je uz to pozvao entitetski parlament da odbaci i sve druge zakone koji su stupili na snagu temeljem odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH

"Donošenje odluke o referendumu bit će jedna od najvažnijih odluka u povijesti RS još od trenutka njezina osnivanja", zaključio je Dodik dodajući kako je uvjeren da "za Srbe nema budućnosti ukoliko RS ne očuva svoju opstojnost".

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS najavili su kako će bojkotirati glasovanje o Dodikovom zahtjevu no ocijenili su i kako je izvjesno da će on dobiti potporu većine koju čine zastupnici iz stranaka sa srpkim predznakom.

Odluku o referendumu mora potvrditi i Vijeće naroda RS kao neka vrsta gornjeg doma entitetskog parlamenta a potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić kazao je kako će klub Bošnjaka u tom tijelu uložiti veto radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa pa će o svemu pravorijek morati donijeti entitetski ustavni sud. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene