Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje će tko biti

Uoči obljetnice 9/11: Obama 'izbjegao' NY, Amerikanci ne vjeruju da su sigurni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD se sprema na obilježavanje 9. godišnjice napada na WTC.

Gdje i kako će američki predsjednik Barack Obama i uži vrh kabineta dočekati 9. obljetnicu terorističkih napada na New York i Washington, pitanje je koje će američki i svjetski mediji pratiti s posebnom pozornošću. Bijela kuća, odnosno njezin glasnogovornik Robert Gibbs, najavio je kako će Obama godišnjicu terorističkih napada 11. rujna 2001. dočekati na memorijalnoj službi u Pentagonu. Američki potpredsjednik Joe Biden za obljetnicu će biti s mnogim njujorčanima na takozvanom 'Ground Zerou', dok će bivša i sadašnja prva dama SAD-a, Michelle Obama i Laura Bush, bit će pored Shanksvillea, gdje se nalazi memorijalni spomenik u izgradnji za žrtve leta 93, koji je prije devet godina pao, zbog pobune putnika protiv terorista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: Jessica Simpson nosi nesreću pa nek ide na konvenciju Demokrata Slika nije dostupna Papa će posjetiti newyorški 'Ground Zero'

>> Obama će 9. obljetnicu 11. rujna obilježiti u Pentagonu

>> Obama: Paljenje Kurana bi moglo povećati broj terorista

>> Dio obitelji žrtava 11. rujna podržava gradnju islamskog centra

>> Protiv džamije u blizini Ground Zeroa 71 posto Newyorčana

U spomen na žrtve napada diljem SAD-a održat će se niz komemorativnih skupova, uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika, a predsjednik Barack Obama proglasio je 11. rujna Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici, pa su građani pozvani da se uključe u brojne volonterske aktivnosti.

Obama razmišljao gdje će

Zanimljiv je podatak kako je Obama i prošle godine, na 8. obljetnicu govor održao u Pentagonu, a ove godine odlučio se za isto mjesto nakon što je dobro odvagnuo oko davanja blagoslova za izgradnju centra islamske zajednice pored mjesta gdje je srušen World Trade Center. Planovi za tu izgradnju potaknuli su zadnjih tjedana veliku raspravu među Amerikancima, a najnovije istraživanje u New Yorku pokazalo je kako 53 posto građana smatra da bi se islamski centar trebao sagraditi negdje drugdje. Misle da izgradnja centra na tom mjestu ne uzima u obzir osjećaje obitelji poginulih u tom terorističkom napadu. Njih čak 39 posto misli tako.

Amerikanci ne vjeruju kako su sigurni u vlastitoj zemlji

Samo 48 posto Amerikanaca vjeruje kako su sigurniji sad nego prije 11. rujna 2001. godine. ABC prenosi kako je zanimljivo i to da Amerikanci 9. obljetnicu 11. rujna 2001. dočekuju još uvijek nesigurni u vlastitoj zemlji. U anketi Washington Posta i ABC Newsa, njih tek 48 posto smatra da je u SAD-u sigurnije sada nego prije terorističkih napada 2001. godine. Samo prije dvije godine, 62 posto Amerikanaca vjerovalo je kako su sigurni u vlastitoj zemlji.

Isto tako, samo 44 posto ispitanika spomenute ankete vjeruje u sposobnost američke vlade u sprječavanju terorističkih napada, što je najmanji postotak još od 2005. godine. 64 posto Amerikanaca i dalje intenzivno razmišlja o tom danu. Sve u svemu, najnovije tenzije oko godišnjice, u obliku već spomenute gradnje islamskog centra, ali i najave pastora Terryja Jonesa sa Floride kako će na taj dan spaliti Kuran, zasigurno Amerikancima ne ulijevaju osjećaj sigurnosti, kao niti spokoja i digniteta.

Amerikanci ne vjeruju da će Bin Laden biti uhićen

Amerikanci vjeruju da Sjedinjene Države vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti čelnika Al Qaide Osamu bin Ladena. Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. otkriva da 36 posto američkih građana misli da je zemlja sigurnija od terorizma nego što je bila prije napada iz 2001. Gotovo dvije trećine Amerikanaca, međutim, nije osobno zabrinuto za to da bi eventualno mogli postati žrtve terorističkog napada. Većina je rekla da je spremna za napad, ako bi ikada ponovno do tako nečeg došlo.

Iako američka vlada ne daje nikakve naznake da je prestala tragati za čovjekom koji stoji iza napada 11. rujna, 30 posto Amerikanaca vjeruje da nikada neće zarobiti ili ubiti Bin Ladena. Šezdeset i sedam posto vjeruje da je to malo vjerojatno. U 2001., jedan od pet Amerikanaca je vjerovao da SAD vjerojatno neće uhvatiti Bin Ladena. Taj je broj proteklih godina stalno rastao. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene