Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebno zabrinuti za djecu

UNICEF i Crveni križ pozivaju Izrael: Ne gađajte civile!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj palestinskih žrtava narastao je na 114. Riječ je uglavnom o civilima, a među njima je 27 djece. UNICEF posebno upozorava na djecu koja pate od trauma nakon izravnih pogodaka na kuće.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i Crveni križ pozvali su u utorak Izrael da izbjegava napade na civile u Gazi, a UNICEF je upozorio da djeca u toj palestinskoj enklavi pate od trauma nakon izravnih pogodaka na kuće u kojima su poginuli deseci civila.

Međunarodni odbor Crvenog križa također je podsjetio obje strane, Izrael i islamistički pokret Hamas, na poštivanje humanitarnog prava kako bi se minimalizirale civilne žrtve.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se ispituje Pet izraelskih jedinica odgovorno za teška kršenja ljudskih prava prije Gaze, ali to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

>> Erdogan optužio Izrael za 'pokolj': Oni šire teror po Bliskom istoku!

S četiri Palestinca ubijena u utorak prijepodne, broj palestinskih žrtava narastao je na 114. U tjedan dana sukoba žrtve su većinom civili, a među njima je 27 djece. Na izraelskoj strani tri su osobe ubijene kao žrtve palestinskog raketiranja izraelskog teritorija.

"Visoka povjerenica poziva Izrael da se strogo drži svojih zakonskih obaveza i da razlikuje civile od vojnika te da poduzme sve mjere opreza kako bi se izbjegle civilne žrtve i šteta na privatnoj imovini", rekao je glasnogovornik UN-ove visoke povjerenice Rupert Colville.

"Suradnici UNICEF-a u Gazi prenijeli su nam da djeca pokazuju znakove teškog psihološkog stresa. To uključuje nesanicu, strah od izlaska iz kuće, mokrenje u krevetu i noćne more", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene