Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja razvila je sofisticirane tehnike kojima nastoji izbjeći UN-ove sankcije, a među njima je i korištenje veleposlanstava kako bi ilegalno trgovala oružjem, stoji u UN-ovu izvješću.


U izvješću se navodi i da Sjeverna Koreja pribjegava i puno zamršenijim financijskim protumjerama zbog kojih je teže pratiti kupnju zabranjene robe, što prakticira ta izolirana zemlja.

Vezani članci Vojna parada u Pjong Jangu - 1 Vojna smotra u Sjevernoj Koreji, lansirali balističku raketu s podmornice: "Veličanstvene elitne postrojbe i nepobjedive zračne snage" Slika nije dostupna Kim Jong Un dobiva sankcije koje će ga još više razbjesniti?

Izvješće što ga je sastavio panel od osam UN-ovih stručnjaka dio je godišnje revizije stanja koje pokazuje poštuju li sjevenokorejske vlasti sankcije koje je UN nametnuo kao odgovor na zabranjeni nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Najveća politička pobjeda u povijesti čovječanstva - osvojio 100 posto glasova!

Panel stručnjaka izvješće podnosi Vijeću sigurnosti UN-a. Nakon pomne analize stanja panel je ustanovio da Sjeverna Koreja koristi sve više sofisticiranih tehnika kako bi omela provedbu UN-ovih sankcija, piše među ostalim u izvješću objavljenom na 127 stranica.

Sumnja se da su sjevernokorejska veleposlanstva u, primjerice Kubi i u Singapuru, organizirala ilegalnu otpremu borbenih zrakoplova i dijelova raketa zaplijenjenih na sjevernokorejskom teretnom brodu u Panami u srpnju prošle godine.

Panama je zaplijenila sjevernokorejski teretni brod kojim se krijumčarilo oružje iz razdoblja Sovjetskog Saveza. Kubanci su tada objasnili da zastarjelo oružje iz doba SSSR-a šalju na popravak u Sjevernu Koreju te da će nakon toga ono biti vraćeno na Kubu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook