Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miep Gies, koja je pomogla u skrivanju obitelji Anne Frank i koja je sačuvala njen dnevnik, umrla je u stotoj godini, objavljeno je na njenoj internetskoj stranici.


Gies, rođena u Beču 1909 a doselila u Nizozemsku 1920., pomogla je u skrivanju obitelji svog šefa Otta Franka koja je bila progonjena na temelju rasističkih zakona, a nakon što su nacisti otkrili njihovo skrovište ona je prikupila papire razbacane nakon racije i spremila ih. Među stvarima je bio i dnevnik Anne Frank koji je ona dobila za svoj 13. rođendan i u koji je upisivala zabilješke od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Kuća Anne Frank 'nije bila vrijedna spašavanja'?! Slika nije dostupna Objavljene fotografije dečka Anne Frank

Anna Frank je umrla u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. a Gies je dnevnik predala njenom ocu koji je jedini od obitelji preživio rat. Otto Frank je dnevnik objavio 1947. godine i od tada je objavljen u milijunima primjeraka na 65 jezika. Gies je ostala skromna odbijajući pohvale i stalno napominjala kako su mnogi drugi u Nizozemskoj učinili puno više i riskirali živote štiteći svoje židovske sugrađane. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju