Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kuća Anne Frank 'nije bila vrijedna spašavanja'?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska vlada nije se 50-tih godina 20. stoljeća protivila rušenju kuće gdje je Anne Frank napisala svoj ratni dnevnik, objavili su mediji.

Kuća u kojoj se mlada Židovka skrivala od nacističkog progona nije se smatrala vrijednom zaštite, piše list De Telegraaf citirajući pismo Josepha Lunsa, tadašnjeg ministra vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

Luns kaže da kuća u kojoj se Anne s obitelji skrivala od 1942. do 1944. godine nije bila 'povijesni spomenik', niti je bila posebna s arhitektonskog stajališta.

Pismo od 3. svibnja poslano je nizozemskom veleposlaniku u SAD-u kako bi ga se izvijestilo o stajalištu ministarstva obrazovanja, znanosti i umjetnosti.

Prema Zakladi Anne Frank, pismo je odgovor na pitanja Amerikanaca zašto kuća nije proglašena povijesnim spomenikom.

Smještena u amsterdamskoj četvrti Prinsengracht, kuća je počela privlačiti posjetitelje nedugo nakon objave 'Dnevnika Anne Frank' 1947. godine.

Sredinom 50-tih godina 20. stoljeća, jedna građevinska tvrtka zatražila je njezino rušenje kako bi na tom mjestu izgradila modernu zgradu, no od te je ideje odustala nakon brojnih prosvjeda.

Prava na kuću prenijela je na Zakladu Anne Frank koja je prikupila donacije i tri godine poslije otvorila muzej. Kuću otada svake godine posjećuju tisuće znatiželjnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene