Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedatelj kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u srijedu lokalni mediji.


Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Dodik će od Vučića tražiti dio cjepiva na poklon: "Ne znamo kad će stići naručeno. To nije pošteno prema BiH i njezinim građanima" Slika nije dostupna ''Rusi ne odustaju od rafinerije u Bosanskom Brodu''

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a. Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći "javno, neodgodivo i nedvojbeno" očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim postrojbama u regijama Luganska i Donjecka sudjelovali su dragovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske. Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu kažnjivo po zakonima BiH.